Trädgården het i staden

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill också stadsbor odla sin egen mat. Väggar, balkonger och parker blir odlingsytor när många vill känna mylla mellan fingrarna.

Uppemot 60.000 besökare väntas till Nordiska trädgårdar nu i helgen. Det är som att flytta in hela Eskilstuna bland krukorna i mässhallarna i Älvsjö. Odling är hetare än nånsin.

Men det är inte riktigt som det brukar – det är inte villaträdgårdarna som har huvudrollen på årets trädgårdsmässa.

Fokus ligger istället på odling mitt i stan.

– Unga människors intresse för miljö och engagemang för klimatet spiller över på odling. Man vill ha kontroll över vad man äter, man vill odla även om man bor i stan, säger Johan Orre, hortonom hos landets största trädgårdskedja Plantagen.

Global trend

Varpå man kan tro att det här är ytterligare ett påhitt för Söders så kallade hipsters. Men stadsodling är mycket större än så. Cityodling sköljer fram som en mäktig våg över hela världen.

– I Detroit odlas det överallt, på gator i övergivna hus. Staden har förlorat mer än halva sin befolkning i den djupa ekonomiska krisen, många odlar för att få mat. Men odling står också för framtidshopp, berättar André Strömqvist, trädgårdsmästare och kulturmiljöspecialist.

Kommunalt stöd

Både Uppsala och Stockholms stad ger stöd till stadsbor som vill odla – och på många håll växer nya nätverk fram. Bara via Facebook hittar man omkring 80 grupper som jobbar för en grönare närmiljö.

Stadsbor vill odla för att få mer och bättre mat, för att bli mer självförsörjande,  som en politisk protest mot regeringars misslyckande med att hejda klimatkrisen eller helt enkelt som en helt ny dimension av vad det innebär att bo i stan.

– Vi är köpcentrumtrötta. Vi vill komma bort från det kommersiella, vi vill åter till det nära och äkta, säger Ulrika Flodin Furås, trädgårdsjournalist och en av företrädarna för Stadsodling Stockholm, där trädgårdskunniga, arkitekter, konstnärer och forskare jobbar för att hjälpa fler att komma igång med cityodling. ”Ingen plats är omöjlig att odla på” och ”alla kan” är ledstjärnorna för stadsodlingen.

Tolv trädgårdsexperter, däribland Stadsodling Stockholm, tävlar med utställningsbalkonger på temat urban odling om titeln årets balkong. På mässan finns också tio idéträdgårdar på samma tema, också de skapade av ledande trädgårdskreatörer.

Trädgårdsmässan har öppet för allmänheten hela helgen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer