Stinkande fabrik i Skarpnäck stoppad

Uppdaterad
Publicerad

Dålig lukt för de boende stoppar den tilltänkta biogasfabriken mellan Skarpnäck och Nacka efter en dom i mark- och miljööverdomstolen. Drivande poltiker säger nu att biogas inte är den miljömässigt bästa enerigikällan för stockholmarna.

I närmare fyra år har boende, politiker och företaget bakom den tilltänkta nya biogasanläggningen väntat på det slutgiltiga beskedet från Mark- och Miljööverdomstolen. Nu slås i en dom fast att 40.000 människor drabbas av luktproblem.

– Vi är glada att högsta instans gått på vår linje, säger Rädda Ältasjöns vice ordförande Carina Eriksson Hild.

”Är biogas en bra miljökälla?”

Den tilltänkta fabriken med kapacitet att producera 10,5 miljoner kubikmeter biogas om året var tänkt att ersätta den biogas som idag transporteras från Katrineholm och Örebro. Nu tvivlar Ulla Hamilton, som varit drivande politiker i frågan, om biogas är optimalt som energikälla.

– Det är bekymmersamt. Vi vill ju gärna ha en miljöeffektiv hantering av avfallet. Tanken var att man inte skulle behöva transportera avfallet så långt utan ha gasproduktionen i närheten. Men nu kan man fundera på om det är en så miljösmart lösning överhuvudtaget, säger trafik- och arbetsmarknadsborgarråd Ulla Hamilton (M).

Lång process över

SL, taxibranschen och ett antal åkerier satsar på biogas som alternativ till bensin och diesel och påverkas av beslutet. Men för boende vid Ältasjön är en lång process nu slutgiltigt över.

– Vi är ju väldigt glada att vi har segrat till slut. Men det har varit en lång process. Det har ibland känts som om man talat för döva öron, säger Carina Eriksson Hild.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer