Sveriges första imamutbildning kommer att starta i Stockholm i höst. Foto: Arkiv

Stockholm blir först med imamutbildning

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges första imamutbildning kommer att starta i Stockholm i höst. Den nya utbildningen finansieras med folkbildningsanslaget, ett statsbidrag som årligen fördelas till landets folkhögskolor.

Den ettåriga yrkesutbildningen ska ge en grund i islamisk teologi och ledarskap för dem som vill vidareutbilda sig till andliga ledare inom islam.

– Behovet är stort. I dag är det lekmän som leder de flesta församlingarna i landet, så det krävs att det finns människor som är utbildade i Sverige, säger Abdulkader Habib, rektor vid Kista folkhögskola, som ligger bakom utbildningen, till Ekot.

Initiativet välkomnas från flera håll, men kritiker tror att det kan bli svårt att göra utbildningen allmängiltig för landets alla muslimska samfund.

”Det är invecklat”

Att inrätta en högre utbildning inom islam har debatterats och utretts tidigare. Någon högre formell konfessionell utbildning finns inte i Sverige i dag.

– Att ha imamer som är födda och uppvuxna här i Sverige och som pratar brytningsfri svenska, det är bästa sättet att ha förebilder för eleverna, säger Hüseyin Ayata som är verksam inom Islamiska kulturcenterunionen i Sverige (IKUS) som bedriver sunniinriktad koranskola, till TT.

Men han är samtidigt tveksam till hur en imamutbildning ska kunna utformas så att den blir allmängiltig för alla muslimska trossamfund.

– Det är invecklat. Om någon går den utbildningen, vem vill anställa dem. Det är samma problematik som med frikyrkor. Var och en måste starta sin egen imamutbildning, säger Hüseyin Ayata till TT.

Bejzat Becirov, vd för Islamic center i Malmö, instämmer i kritiken och menar samtidigt att det kan bli svårt att hålla en allmän imamutbildning fri från sekterism.

”Få relevanta alternativ”

På andra håll ses Kista folkhögskolas islamprogram som en bra utveckling.

”Det är ett steg framåt”, skriver Malmöimamen Salahuddin Barakat, till TT.

”Det handlar om att få en islamutbildning som är lokalt förankrad för att kunna adressera de lokala förhållandena och ge studenterna kompetens att göra detsamma. Särskilt viktigt är det för kvinnor som ofta finner det svårare att studera islam utomlands”, fortsätter Salahuddin Barakat.

Han menar att islamologer i Sverige inte är tillräckligt kompetenta i muslimsk teologi och rättslära.

”Det finns få relevanta initiativ, förutom Islamakademien och Kista folkhögskola, vad jag känner till i Skandinavien”, skriver Salahuddin Barakat.

Utredning om imamutbildning 2008

År 2008 tillsattes en statlig utredning för att undersöka om staten skulle bekosta utbildningen av imamer.

Den dåvarande högskole- och forskningsministern Lars Leijonborg (L) trodde att det kunde vara en lösning för att undvika att bristen på imamer utnyttjades av fundamentalistiska grupper.

Utredarens, statsvetarprofessorn Erik Amnås, slutsats blev dock att staten inte skulle finansiera någon sådan utbildning, varken på folkhögskole- eller universitetsnivå.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.