Stockholm får fler naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms län får fem nya eller utvidgade naturreservat, det beslöts under årets sista dagar. Flera av dem ligger i Norrtälje kommun.

Stockholms län får flera nya naturreservat. I slutet av december så fattade Länsstyrelsen beslut om fem nya och utvidgade reservat i länet.

Flera av de nya naturreservaten ligger i Norrtälje kommun, där den kalkrika marken är gynnsam för flera arter.

– Natur skyddas för att bevara värdefull natur samt ge möjlighet till friluftsliv för länets medborgare och besökare. Skog blir skyddad för all framtid vilket bidrar till att bevara den biologiska mångfalden och därmed ett steg närmare våra miljömål, säger Björn Carlberg på enheten för naturvård i ett pressmeddelande.

233 hektar mark

Totalt rör det sig om 233 hektar och det är Larudans naturreservat, Grevinnan rå, Bellberget och Stortjäran naturreservat  i Norrtälje. I södra Stockholm så utvidgas naturreservatet på ön Munkön i Värmdö.

300 naturreservat

I hela länet finns nu 300 naturreservat och under förra året så utvidgades eller bildades elva naturreservat i länet, bland annat Täby prästgård i Täby och Brinkbäcken i Botkyrka kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.