Stockholm först i världen med rening av lustgas

Uppdaterad
Publicerad

Att biltrafiken håller på att förändra klimatet vet vi sen länge. Men också förlossningar är en starkt bidragande orsak till växthuseffekten. Nu satsar Stockholms läns landsting på att miljöanpassa sjukhusen.

Visserligen är småbarnsföräldrar bland de mest miljöengagerade av oss alla. Men när man just ska föda är det knappast växthuseffekten man tänker på.

-Lustgas är ju en fantastisk metod för smärtstillning vid förlossningar och har många medicinska fördelar. Men tyvärr är lustgas också en väldigt kraftigt verkande växthusgas, och hittills har man släppt ut lustgas i atmosfären utan att rena bort den. Det blir ganska betydande mängder just på grund av den här kraftiga växthusgasverkan, säger Åke Wennmalm, miljödirektör i Stockholms läns landsting (SLL) till ABC.

Som en resa till Hamburg

En svensk normalförlossning med lustgas motsvarar en bilresa från Stockholm till Hamburg. Mellan 23.000 och 24.000 förlossningar sker varje år i Stockholms läns landsting. Vid 90 procent av förlossningarna används lustgas.

Men nu storsatsar SLL på att rena utsläppen.

Uppe på vinden på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge står destruktionsanläggningen och renar all lustgas som de födande kvinnorna andas ut.

Hur effektiv är den här reningen?

-Den ligger på mellan 95 och 98 procent ungefär, säger gastekniker Stefan Brundin.

-Den gas som mamman andas ut samlas upp i själva inandningsmasken. Men det här räcker inte, utan vi utvecklar nya tekniker för att samla upp gasen från rummet och från utrymmet närmast förlossningsbritsen, säger Åke Wennmalm.

Tillsammans med några sjukhus i Japan är Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge först i världen med att rena lustgas. Och snart ska övriga sjukhus i Stockholms län också klimatanpassas.

Konkurrenskraftigt

-Nästa år påbörjas ombyggnaden av förlossningsavdelningarna på Danderyds sjukhus och Södersjukhuset, och då kommer man att installera även där. Och sedan står Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och Södertälje i tur, säger Åke Wennmalm.

-Om man räknar i hur många kronor per växthuseffekt som är räddad så blir det mycket konkurrenskraftigt. En sån här utrustning kostar ett par-tre miljoner för ett sjukhus, och då minskar man alltså utsläppen betydligt.

Och koldioxidutsläppen måste minska. En alldeles färsk FN-rapport visar att koncentrationerna av koldioxid i atmosfären förra året var de högsta som nånsin uppmätts. Och de beräknas öka med 55 procent de närmaste 25 åren om vi fortsätter som hittills.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.