Foto: TT

Stockholm går upp i förstärkningsläge

Uppdaterad
Publicerad

Den kraftigt ökade smittspridningen i Stockholmsområdet sätter press på vården.

Nu beslutar regionen att gå upp i förstärkningsläge.

– Vi ser över vilken vård vi kan skjuta på, säger Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.

Enligt Stockholms tillförordnade hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Bratt vårdas nu omkring 450 personer på sjukhus för covid-19 i region Stockholm. 66 personer vårdas på intensivvårdsavdelning.

– Det är en kraftig och snabb ökning vi ser nu. Med anledning av detta har vi tagit beslut att vi går upp i förstärkningsläge. Det är för att vi ska kunna samla våra resurser och se över vilken vård vi kan skjuta på, sa Johan Bratt under regionens presskonferens på fredagseftermiddagen.

Regionen gick ned från ett tidigare förstärkningsläge i februari – efter rapporter om minskad smitspridning. Nu införs det alltså igen.

”Res bara om du måste”

Smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund sa under samma presskonferens att antalet fall av corona har ökat kraftigt under den senaste veckan:

– Vi ser en 20-procentig ökning.

Hon påminde stockholmare om att fira påsk på ett säkert sätt.

– Vi måste fortsätta fira i en liten krets för att hålla nere smittan. Vad gäller resor gäller: res bara om du måste. Det gäller långa resor och korta resor, sa hon.

Uppmanade äldre att vara försiktiga

Hittills har 54 procent av alla över 80 år fått sin första vaccindos i region Stockholm. Enligt Maria Rotzén Östlund finns det fortfarande skäl för de som fått vaccinet att vara försiktiga.

– Inget vaccin är hundraprocentigt. Det går inte att utesluta att man kan få lindrig sjukdom och att man kan smitta andra. Fortsätt hålla avstånd och håll i ett tag till, till det att smittläget gått ned.

Vill inleda fas 4 i maj

Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i region Stockholm, menar att 84 procent av äldre på särskilda boenden fått sin andra vaccindos. Nästan hälften av kommunens vårdpersonal på äldreboenden och inom hemtjänsten fått två vaccindoser.

Enligt Thyberg kommer Stockholm att kunna inleda fas 4 i vaccinationen, som omfattar personer mellan 18-59 år, redan i maj. Men det förutsätter att vaccindoserna kommer i tid.

– Det får inte bli så att det kommer mindre volymer under mars, april och maj och sedan massiva volymer i juni, sa Thyberg på fredagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.