Stockholm kan få nattborgmästare

Uppdaterad
Publicerad

Nattborgmästare finns i flera europeiska städer – en person som fungerar som brygga mellan nattlivet och politikerna. Nu öppnar Stockholms stad upp för att skaffa sig en egen så kallad night mayor efter ett initiativ från nattlivet.

Det kan handla om alkoholtillstånd, om störningar och om öppettider, men också om hur nattkulturen ska utvecklas i Stockholm. Det är frågor som en så kallad night mayor, eller nattborgmästare, skulle kunna ta hand om.

Jakob Grandin är klubbarrangör och den som presenterat idén för Stockholms stad. Han menar att det behövs ett forum där nattlivet kan kommunicera med politiken – och inte bara om sådant som ryms på en tillståndsblankett.

– Jag har drivit klubbar i Stockholm sedan år 2000 och har upptäckt att om man vill flytta saker framåt måste man få med sig inte bara nattlivet och publiken, utan också beslutsfattarna, säger Jakob Grandin.

Holländsk idé

Den så kallade night mayorn är från början en holländsk idé. I Amsterdam har man en night mayor som finansieras till lika delar av staden som av nattklubbarna själva. I flera andra europeiska städer har man följt Amsterdams exempel, och snart kan det alltså bli Stockholms tur. Från politiskt håll är man nämligen mycket positiv till idén.

– Jag tror att det är en funktion som skulle göra att vi skulle slippa en del problem redan innan de uppstår, som till exempel tillstånd och andra saker, säger stadsbyggnads- och kulturborgarrådet Roger Mogert (S).

Länk mellan politiker och nattliv

Tanken är att nattborgmästaren ska fungera som länk mellan politiker och nattlivet – och företräda båda sidors intressen.

– Jag tror att den här typen av funktion kan hjälpa till med att få till det som vi alla vill ha. Vi vill ju ha en levande stad och ett bra nattliv, säger Roger Mogert (S).

Från nattlivets sida efterfrågas lite mer flexibilitet från politikerna.

– Vi behöver lite spontan kultur också, att det inte alltid krävs så långa handläggningstider och ansökningar. Vi måste också få kunna pröva nya saker och tillåtas göra fel, säger klubbarrangören Jakob Grandin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.