Foto: Pia Heick/SVT

Stockholm-Mälardalen ett ekonomiskt nav

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm-Mälardalsregionen är ett ekonomiskt nav. Här bor 40 procent av Sveriges befolkning och härifrån exporteras varje år varor för 530 miljarder kronor.

Regionen står för nästan hälften av Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) – summan av alla varor och tjänster som produceras i ett land. Man brukar säga att varannan skattekrona kommer härifrån.

– Det är en grund för hela Sveriges utveckling att det går bra för den här regionen, säger Johan Hjelm som är infrastrukturansvarig på Mälardalsrådet.

Johan Hjelm, infrastrukturansvarig Mälardalsrådet.

Sveriges största konsumentmarknad

Regionen är också Sveriges största konsumentmarknad, vilket gör att det transporteras mycket varor både ut och in till området.

– Godstransporterna kommer att öka med 65 procent de kommande 20 åren, inte minst när den nya godshamnen Norvik i Nynäshamn står klar om drygt två år, säger Johan Hjelm.

Södertälje hamn tar varje år emot 1500 ton gods. Foto: Pia Heick/SVT

Många pendlar

Varje dag pendlar ungefär 700 000 personer över kommungränserna i de sju län som ingår i Stockholm-Mälardalsregionen. Runt 200 000 av dem åker över länsgränserna.

– Resorna ökar hela tiden. Allt fler väljer att bo och arbeta i Stockholm-Mälardalsregionen och då ökar också antalet resor, säger Johan Hjelm.

Sex miljarder kronor beräknas förseningarna som orsakas av trängsel och trafikköer kosta varje år bara i Stockholms län. Foto: Pia Heick/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer