Ge lärarna mindre att göra – eller böta miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad måste ta bort eller förenkla de administrativa uppgifterna för grundskole- och gymnasielärarna före nästa termin. Annars väntar böter på två miljoner kronor.

Det är Arbetsmiljöverket som i ett föreläggande har beslutat att utbildningsförvaltningen måste lätta på lärarnas arbetsbördor.

Arbetsmiljöverket genomförde 18 januari en inspektion, efter att ett huvudskyddsombudet för Lärarnas Riksförbund (LR), Ragnar Sjölander, larmat om lärarnas situation. Facket har arbetetat med att få utbildningsförvaltningen att vidta åtgärder sedan 2009.

Under hösten kontaktade LR Arbetsmiljöverket, eftersom man inte tyckte att utbildningsförvaltningen vidtagit tillräckliga åtgärder. Enligt medarbetarenkäter är ”lärarnas upplevelse av arbetsbelastningen att denna, från en redan upplevd hög nivå 2008, ökat under åren 2009-2011”.

Utredningar, utvecklingplaner och åtgärdsprogram

Enligt Ragnar Sjölander har lärarna ålagts nya arbetsuppgifter, bland annat i form av nya prov och planering, och administrativa uppgifter i form utredningar, utvecklingplaner och åtgärdsprogram.

Även tiden som lärarna sitter i möten ska ha ökat. Arbetsmiljöverket håller med om den bedömningen, och anser också att det inte heller är tydligt angivet vilka arbetsuppgifter lärarna ska utföra inom arbetstiden.

Arbetsmiljöverket bedömer att det finns risk för att lärarna kan drabbas av ohälsa i arbetet om inte bristerna undanröjs.

Måste ta bort eller förenkla arbetsuppgifter

Därför måste utbildningsförvaltningen senast 15 augusti ha gjort en riskbedömning, och angett vilka arbetsuppgifter som kan tas bort eller förenklas för lärarna.

Har man inte lämnat in resultatet till Arbetsmiljöverket 15 augusti måste man betala vite på två miljoner kronor.

Detta gäller även om utbildningsförvaltningen överklagar föreläggandet, eftersom ”risken för ohälsa under nuvarande arbetsförhållanden är så hög”.

Ragnar Sjölander har blandade känslor efter Arbetsmiljöverkets föreläggande.

– Det är skarpt och oerhört tydligt formulerat, och i linje med vad vi anser. Nu tvingas utbildningsförvaltningen införa någon form av system för hur mycket lärarna ska hinna med inom sin arbetstid. Våra medlemmar har reagerat med stor lättnad på beskedet, säger han till ABC.

– Samtidigt känner jag stor smärta över att så många lärare har behövt fara illa under tiden, eftersom utbildningsförvaltningen inte har velat göra någonting på egen hand.

”Vi vill att lärarna ska ha en bra arbetsmiljö”

Personalchef Astrid Norderfeldt på utbildningsförvaltningen i Stockholms stad säger att man inte har hunnit analysera föreläggandet ännu, och att stadens jurister ska titta på det.

– Men vi vill ju att lärarna ska ha en bra arbetsmiljö. Det är en förutsättning för att de ska kunna göra ett bra jobb.

Hon säger också att utbildningsförvaltningen väntar på Utbildningsdepartementets pågående utredning om lärarnas administrativa uppgifter, som leds av stadens utbildningsdirektör, Thomas Persson.

– Men redan förra veckan kom ju Utbildningsdepartementet fram till att man bör ta bort en del administrativa uppgifter, säger Astrid Norerfeldt.

”En hård örfil”

Oppositionsborgarrådet Roger Mogert (S) tycker att det är alliansens fel att lärarnas situation har blivit ohållbar.

– Det är en ganska hård örfil mot Stockholms stad. Det här är ett resultat av att Lotta Edholm (skolborgarråd, FP) har skurit ner på skolan i sju år. Vi har en situation i Stockholm där man haft försämrade budgetar med nedskärningar och samtidigt har man lagt på ytterligare arbetsuppgifter på lärarna.

Skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) tillbakavisar att alliansens ekonomiska politik är orsaken till lärarnas ökade arbetsuppgifter.

– Som vanligt tror Socialdemokraterna att man kan lösa alla frågor med mer pengar. Men problemet för Socialdemokraterna är att de aldrig någonsin har satsat pengar på skolan när de haft makten, utan då har det varit riktiga nedskärningar i till exempel gymnasieskolan.

Enligt Lotta Edholm har Stockholms stad börjat arbeta med att se över vad man kan göra för att minska lärarnas arbetsbörda.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.