Stockholm en av de hetaste hipsterstäderna

Publicerad

Stockholm har fått sin första internationella hipsterguide. Där får den vetgirige veta var de allra hippaste ställena i Stockholm finns.

Stockholm har många reseguider i dag. Många turistmål har blivit välkända landmärken. Men det finns de som är på jakt efter något helt annat.

2010 sa Adam Groffman upp sig från sitt jobb som grafisk designer för att resa jorden runt. Nu frilansar han som turistguide och skriver hipsterguider för världens städer.

Lätt i Stockholm

Under ett besök till Stockholm i ett helt annat syfte insåg han ganska snabbt att det skulle vara lätt att skriva en hipsterguide för Stockholm. Han hade svårt att hitta områden utan kaffe latte och skäggiga pojkar.

– Jag tror att Stockholm är en av de städer som är mest hipster i Europa. Det finns östra London, Berlin, kvarter i Madrid och Bryssel, men i Stockholm gav hela staden mig en cool hipp känsla.

Ordet cool återkommer ofta i guiden. Den hyllar att många affärer innehåller fler än ett koncept. Mataffärerna säljer kaffe och bokhandlaren inrymmer en barberare. Kopplingarna till New York och Brooklyn ligger nära. Klassiska turistmål får däremot snålt medutrymme.

Stockholmare hemmablinda

Adam Groffman tror att många Stockholmare själva missar den lokala känslan han vill guida till.

– När man normalt kommer till ett nytt ställe blir man väldigt exalterad. Man vill se och göra mycket. Men när man bor på en plats blir det ibland bara tröttsamt. Man utforskar inte lika mycket, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer