Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lizzie, Nora och Stella jobbar som volontärer på festivalområdet Pride Park som just byggts klart på Östermalms IP. Klicka på videon för att kolla hur det ser ut. Foto: Pia Heick/SVT

Stockholm Pride invigt – för 25:e året i rad

Uppdaterad
Publicerad

Allvar, glädje, kärlek och fest. Nu har Stockholm Pride dragit igång för 25:e året i rad. Över 700 volontärer är engagerade i festivalen och det ligger många timmars arbete och planering bakom evenemanget.

– Jag började som volontär på Pride 2001 när jag flyttade till Stockholm och inte kände så många – nu 2023 är jag fortfarande volontär och man kan säga att det här har blivit min familj, säger Fredrik Thorell, vice parkchef Pride Park.

Pride House invigt

På måndagen invigdes Pride House vid Skanstull där det hålls seminarier, författarsamtal och debatter hela veckan. Inträdet är gratis.

– Jag vill speciellt tipsa om fredagens seminarium ”Regnbågsblod” som handlar om att alla borde ha samma rätt att bli blodgivare, säger Fredrik Thorell.

Pride Park öppnar onsdag

Först på onsdag klockan 14 invigs Pride Park på Östermalms IP – och där blir det fest i regnbågens alla färger.

– På fredag kväll gör artisten Agnes sin första festivalspelning i Europa på åtta år här på Östermalms IP. Det kommer att bli helt magiskt, säger Fredrik Thorell som är vice parkchef på Pride Park. Foto: Pia Heick/SVT

På lördag är det dags för den publika höjdpunkten – Prideparaden – som brukar locka upp mot en halv miljon åskådare. Paraden avgår från Stadshuset klockan 13.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.