Sommarens Stockholm pride ställs in i fysisk form, men genomförs digitalt. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stockholm pride ställer in och blir digital

Uppdaterad
Publicerad

Prideveckan som brukar gå av stapeln sista veckan i juli skjuts upp och ersätts av en digital festival. Stockholm prides krisorganisation har följt myndigheternas riktlinjer för minskad smittspridning och fattade sitt beslut i söndags.

– Vi gör om sommarveckan till en digital festival som vi kallar summer stream, och så startar vi Stockholm winter pride, i slutet av november, säger Vix Herjeryd, ordförande Stockholm pride.

Hen hoppas dock att det under vecka 31, då festivalen skulle ha hållits, kommer att flaggas runtom i Stockholm i alla fall och att olika aktiviteter med koppling till hbtq-frågor kommer att pågå ändå. Men myndigheternas restriktioner för minskad smittspridning gör att paraden inte går att genomföra.

– Det är väldigt viktigt att skapa mötesplatser för hbtq-personer i dessa tider. Behovet av att kunna mötas är oerhört viktigt, säger Vix Herjeryd.

Enligt ordföranden ligger det just nu flera lagförslag som berör hbtq-personer, till exempel förslag om en ny könstillhörighetslag och en könsneutral föräldraskapslagstiftning.

– Det finns nationella frågor som vi behöver prata om även i år, säger Vix Herjeryd.

När fattade ni beslutet?

– Vi har haft krisorganisationen aktiverad i flera veckor och följt myndigheternas rekommendationer, beslutet har växt fram och fattades formellt i söndags.

Seminarier, paneldebatter och aktiviteter som vanligtvis pågår under pride-veckan kommer att arrangeras även i år, i digital form och i den senare vinterversionen av pride i november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.