Stockholm vill ge läxhjälp på nätetÄr läxhjälp på nätet en bra idé?

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad kommer som en av de första kommunerna i Sverige att börja med läxhjälp på nätet. Elever kommer att kunna få svar på frågor, söka information och även få inspiration på en webbplats anpassad för just deras behov.

Det är Utbildningsradion, UR, som dragit igång läxhjälpsprojektet URsmart som startar om två år. Stockholms stad vill delta som pilotkommun och ge elever i årskurs 4-9 tillgång till läxhjälp på internet.

UR har inspirerats av engelska BBC som har en liknande tjänst. Enligt uppgift besöks BBC:s läxhjälpssida regelbundet av hela två tredjedelar av alla brittiska elever.

Anpassat till barn

Men vad tycker då stockholmseleverna om läxhjälp på nätet? Vi lät en fyraklassare på Tullgårdsskolan på Södermalm i Stockholm testa den engelska versionen eftersom den svenska inte är färdig ännu.

-Man slipper gå ut på internet och hitta svåra saker. Det här är ju anpassat till barn, säger Isak Magnell.

-Vi har hittat Hemkunskap. Vad som är bra att äta och lite sånt där, säger Greta Gipper och Ida Blomqvist Bärlin.

Kan ge stöd

Frågor och svar, frågesport, bilder och dramatiserade historier är vad eleverna kan hitta på hemsidan. Allt för att stimulera till lärande på ett lättsamt och pedagogiskt sätt.

Till en början beräknas projektet kosta runt miljonen, men på sikt kommer prislappen att hamna på mellan 8 och 10 miljoner kr. Hur finansieringen ska lösas är ännu inte klart. Men från Stadshuset är man mycket positiv.

-Böcker är det absolut viktigaste, men nätet kan också ge stöd, till exempel när man sitter hemma och pluggar, säger skolborgarråddet Lotta Edholm (fp).

Föräldrarna kommer inte

Och även fjärdeklassarna på Tullgårdsskolan är överlag positiva till läxhjälp på nätet:

-Jag skulle verkligen använda det, för det är så himla jobbigt när man ska försöka ropa på sina föräldrar, så kommer de liksom aldrig. Då måste man sitta och klura ut det själv, och det tar ganska lång tid, säger Lukas Berglin.

Om en lärare säger det, då får man bara reda på det en gång. På datorn kan jag läsa det hur många gånger jag vill, säger Sarah Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.