Målet med satsningen är att minst en ny biograf ska öppnas i innerstan. Foto: TT

Stockholms stad vill se utmanare till SF på biomarknaden

Uppdaterad
Publicerad

SF är för dominanta på biografmarknaden i Stockholm. Det menar i alla fall den styrande majoriteten i stadshuset som nu vill locka alternativa aktörer in på marknaden.

Stockholm stad ger redan stöd till biografer som visar alternativ film, bland andra Bio Rio och Zita. Men SF:s dominans på marknaden är ändå närmast total. Det tycker Roger Mogert, socialdemokratiskt stadsbyggnadsborgarråd, är ett problem.

– Situationen i Stockholm är sådan att det råder nära på ett privat monopol på biografmarknaden, säger han.

Nu har man därför gjort en utlysning att man kan söka ett projekteringsstöd hos Stockholm stad för att få hjälp att öppna en ny biograf, som ytterligare ett alternativ till SF.

Del av filmsatsning

Enligt Roger Mogert (S) är utlysningen en del i ett långsiktigt arbete att främja stadens filmutbud.

– Vi har tidigare satsat på filmfestivaler, vilket lett till något av en festivalboom i Stockholm. Vi vill få filmer till stan som annars inte kommer hit och en ny biograf är ännu ett steg för att bredda utbudet, säger han.

Stockholms stad utlovar ett första ekonomiskt stöd på 200.000 – 300.000 kronor till intitiativtagare. I det inledande skedet handlar det främst om att hitta en lämplig plats för biografen. Men längre fram är man beredda att ge samma ekonomiska stöd som man idag ger till Bio Rio och Zita.

Ingen kritik mot SF

Vad är problemet med att SF lockar publik?

– Det här är ingenting mot SF i sig, de gör många bra saker, men det behövs mer mångfald. De som gör, visar och distribuerar film vill ha fler kanaler, säger Roger Mogert (S).

Vad är det som hindrat andra aktörer att öppna biograf tidigare?

– Dels har det varit svårt att hitta en plats, alltså en bra fastighet. Sen är det som på alla monopoliserade marknader att det är svårt för mindre aktörer att ta det första steget. Där vill vi ge en liten knuff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.