Det är marken runt den oanvända Kymlinge station som Stockhoms finansborgarråd vill ta över. Foto: SVT

Stockholm vill ta över mark från Sundbyberg

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms finansborgarråd vill flytta kommungränsen och ta över Kymlinge från Sundbybergs kommun, och där bygga tusentals bostäder. I Sundbyberg säger kommunalrådet att förslaget är ”bara larv”.

Ända sedan 70-talet ligger en tunnelbanestation i skogsområdet Kymlinge i Sundbyberg, men den har aldrig tagits i bruk trots många diskussioner om att öppna stationen och bygga i området.

Förslag har kommit både från landstinget och inom Sundbybergs kommun, men eftersom Kymlinge är Sundbybergs största grönområde med känslig natur har exploatering hittills stoppats. Men nu kastar Stockholms finansborgarråd in ännu en fackla i debattbrasan.

Vill flytta komungränsen

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) vill flytta kommungränserna och ta över marken som ligger närmast stationen för att kunna bygga 7.000 bostäder. Hon anser att det skulle vara bättre att området tillhör Stockholms stad istället för Sundbyberg eftersom hon anser att det i Sundbyberg inte verkar finnas någon politisk vilja att utveckla området.

”Rent resursslöseri”

– Det är ett stort slöseri med mark, dessutom mark som ligger precis vid en oanvänd tunnelbanestation. Vi i Stockholm har satt höga mål för bostadsbyggandet, vi levererar också på detta. 2015 kunde vi visa på rekordsiffror, det byggs i Stockholm igen. Men vi måste hela tiden leta efter nya platser att bygga på om vi långsiktigt ska möta behovet i Stockholmsregionen, och där saknas det tempo på flera håll i regionen, skriver Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholm i ett pressmeddelande.

– Att inte göra något med Kymlinge är ett rent resursslöseri. Därför ser jag gärna att vi hittar en lösning där Stockholm kan ta över den marken och börja bygga, skriver hon.

Läs mer: Markbrist sätter stopp för bostadsbyggandet

Förslaget ”bara larv”

Karin Wanngård har skickat ett brev till sin kollega i Sundbyberg, kommunalrådet Mikael T Eriksson (M), med en inbjudan att börja diskutera att ändra kommungränsen, men han anser att förslaget är ”bara larv” eftersom det är Wanngårds eget förslag utan något politiskt beslut bakom.

– Det här är bara larv. Sundbybergs kommun förhandlar inte med Socialdemokraterna i Stockholms stadshus om Kymlinge, om det låg allvar bakom skulle Karin Wanngårds koalition stå bakom och inte bara hon. Om inte MP backar upp det här så betyder det ingenting, säger Mikael T Eriksson, till SVT Nyheter Stockholm.

Han anser också att Karin Wanngård ”står i ett glashus och kastar sten” när hon gör en poäng av Sundbyberg inte bygger i Kymlinge, eftersom Sundbyberg bygger många fler bostäder per capita än vad Stockholms stad gör.

– Här i Sundbyberg är alla partier överens om att bygga mycket, och det gör vi också, säger Mikael T Eriksson.

Den befintliga marken ägs av Vasakronan som har velat bygga där i många år. Det är Länsstyrelsen som avgör var kommungränserna ska gå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.