Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stockholmarna har störst skulder hos Kronofogden

Uppdaterad
Publicerad

Skulderna som stockholmarna har hos Kronofogden ligger betydligt över genomsnittet i landet. Samtidigt är skillnaderna stora mellan olika kommuner i länet, skriver DN.

Den totala skulden hos Kronofogden för invånarna i Stockholms län är 7,1 miljarder kronor, motsvarande 9.236 kronor per vuxen invånare. Genomsnittet i landet ligger på runt 8.000 kr. Det visar en sammanställning som kreditupplysningsföretaget Syna gjort, skriver DN.

En anledning till de högre skulderna hos stockholmare skulle kunna vara det generelt högre kostnadsläget i Stockholm jämfört med resten av landet.

– Bostadspriserna slår igenom i skulderna, liksom kontorspriserna för borgenärer. Storstadsmiljön har en mycket högre kostnadsbild över huvud taget och uppmanar till en skrytfaktor som inte återfinns i glesbygdslänen. Den högre levnadskostnaden i Stockholm skulle kunna ligga bakom de högre skulderna, säger Karl Stjerna, vd på Syna, till tidningen.

Stora skillnader mellan kommuner

Skillnaderna mellan olika kommuner i länet år dock stora. Högst skulder per vuxen invånare har Haninge, Södertälje, Nynäshamn och Sigtuna, där genomsnittsskulden är över 12.000 kronor. Invånarna i Täby, Ekerö och Vallentuna har lägst skulder, mellan 3.500 och 5.200 kronor.

Om man tittar på hur många av de vuxna personerna i en kommun som har skulder hos Kronofogden är det Botkyrka, Södertälje och Nynäshamn som hamnar i topp. Där har cirka sex procent av de vuxna invånarna skulder. I Danderyd, Täby och Lidingö är siffran mellan 1,2 och 2,3 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.