Stockholmarna pantar allt mer

Publicerad

Förra året pantade vi i snitt 169 burkar och PET- flaskor per person.

Det är en tre procentig ökning jämfört med året innan

visar ny statistik från Returpack

– Varje år vi lyckas öka återvinningen känns som en seger och i år är vi särskilt glada att det är Danderyd i Stockholms län som står för den största ökningen. Jag hoppas att det kan vara ett trendbrott. Generellt är storstadskommuner sämre på att panta än andra, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack i ett pressmeddelande.

Danderyd ökar mest

Antalet pantade burkar och PET-flaskor ökar för varje år i Sverige och jämfört med förra året har pantningen ökat i 261 av landets 290 kommuner. De som ökat mest är Danderyd, Burlöv och Eda.

I Stockholm innebär detta en energibesparing på ungefär 67 miljoner kWh vilket motsvarar drygt 83 000 varv runt jorden på en elcykel!

Så här har vi räknat:

En återvunnen förpackning motsvarar en energibesparing om ca 0,2 kWh. En elcykel drar ca 0,2 kWh per mil. Jordens omkrets är 4000 mil. T.ex. 1,65 miljarder förpackningar ger 1,65 miljarder * 0,2 kWh / 0,2 kWh / 4 000 mil = 412 500 varv runt jorden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.