På Östermalm pantsätts exklusiva smycken och klockor. Foto: Bertil Ericson/TT

Pantsättning skiljer sig i Stockholms stadsdelar

Publicerad

Vilken typ av föremål stockholmarna väljer att pantsätta kan variera en hel del beroende på var man bor. Gemensamt för alla Stockholmsområden är dock efterfrågan på klockor – allt från billigare varianter till exklusiva dyrgripar.

Tittar man på Söderborna är det gitarrer och andra instrument som dominerar pantbankerna. Fritidsartiklar, som cyklar, är en annan kategori som sticker ut. Det visar en kartläggning som pantbanken Sefina har gjort.

– En anledning till att så många pantsätter och efterfrågar cyklar i söderort kan vara att det cyklas särskilt mycket där. Många undviker dessutom att cykla på vintern på grund av dåligt väglag och passar därför på att låna på cykeln under de värsta vintermånaderna, säger Nils Klevmarken, vd på Sefina Pantbank.

Konst på Kungsholmen och leksaker i Vasastan

Beger man sig till Kungsholmen är det istället mycket konst som pantsätts och efterfrågas. I Vasastan sticker äldre leksaker ut som en populär kategori och på Östermalm är det exklusiva smycken och klockor, samt dyrare märkesväskor som dominerar.

Även i områden utanför city ser man skillnader. Skärholmsborna pantsätter och efterfrågar märkesväskor i alla olika prisklasser. I Kista hittar man mycket tekniska prylar som hifi & dj-utrustning, men även dyra klockor samt diamanter.

Klockor poppis i hela Stockholm

Det finns dock en gemensam nämnare för alla stadsdelar – den stora efterfrågan på klockor.

– De senaste fem åren har vi märkt av en stor efterfrågan på klockor i Stockholm. Främst är man ute efter dyrare märkesklockor, vilket säkerligen kan bero på den starka vintagetrend vi ser inom både mode och inredning. Men även billigare klockor efterfrågas. Det råder helt enkelt klockyra i Stockholm, säger Nils Klevmarken.

Resultat · Har du pantsatt något någon gång?

  1. Ja
    14 %
  2. Nej
    86 %

Kartläggningen

Visa

Kartläggningen har gjorts på Sefinas samtliga pantbanker i Storstockholm.

Statistiken bygger på antalet pantsatta och efterfrågade föremål det senaste året på varje enskild pantbank hos Sefina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer