”Vi bevarar det som är flyktigt och människors berättelser kommer att finnas på pränt i framtiden”, säger Anna Ulfstrand, chef för Stadsmuseets dokumentation. Foto: Skärmdump/SVT

Stockholmarnas bilder av terrorattacken blir samtidshistoria

Uppdaterad
Publicerad

Fredagens terrordåd på Drottninggatan har resulterat i tusentals bilder, textmeddelanden och inlägg i sociala medier. Nu ber Stadsmuseet och Stockholms läns museum stockholmarna att dela med sig av sina erfarenheter.

Projektet har döpts till Dokumentation 14:53 efter terrordådets tidpunkt. Via Stadsmuseets hemsida kan såväl bilder som skärmdumpar av konversationer laddas upp till projektet. I ett formulär kan även skriftliga berättelser lämnas.

Uppladdade bilder publiceras direkt under rubriken ”samtidsbilder” på länsmuseets hemsida. Texter och skärmdumpar publiceras efter att de modererats av museets personal.

Terrordådet i Stockholm

Bevaras för framtiden

Bidragen strömmar in trots att projektet bara varit igång en dag. Anna Ulfstrand är chef för Stadsmuseets dokumentation och hon ser ett stort värde i att bilder, tankar och texter bevaras.

– Vi bevarar det som är flyktigt och människors berättelser kommer att finnas på pränt i framtiden. Det har kommit in skärmdumpar från sociala medier och då handlar det väldigt mycket om hur man har hållit kontakt med varandra, säger hon.

Digital teknik

Stockholmarnas berättelser om dådet fredagen den 7 april kommer att finnas tillgängliga på museets digitala plattformar och därmed vara säkrat för framtida forskning. Tidigare har museet arbetat med dokumentation i intervjuform, nu finns andra verktyg.

– Vi kompletterar det traditionella arbetssättet med att gå ut så här brett och digitalt, säger Anna Ulfstrand.

Olämpligt material plockas bort

De flesta stockholmare är djupt berörda av terrordådet, många är direkt drabbade och risken finns att personer tar anstöt av det insamlade materialet.

– Vi har funderat mycket på det och vi kommer att ha kontinuerlig kontroll på vilka bilder som laddas upp och därmed kan vi plocka bort olämpliga bilder, säger Anna Ulfstrand. Den här insamlingen är viktig och den ska ske på ett värdigt sätt.

Här kan du bidra med din bild, konversation eller berättelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet