Daniel Forslund (L), säger att det är ett underkännande för Stockholms landsting att så många söker digital vård utanför länet. Foto: Anna Molander/Jessica Gow, TT

Stockholmarnas digitala vårdbesök har mer än fördubblats

Publicerad

Under 2018 har de digitala vårdbesöken i Stockholms läns landsting mer än fördubblats jämfört med förra året, och det innan året ens är slut. Daniel Forslund (L) är för digitalisering inom vården men menar att besöken ändå är ett bekymmer.

Under 2017 gjorde stockholmarna drygt 94 000 digitala vårdbesök, alltså träffade en läkare via en app istället för på en vårdcentral. I år har den siffran fullkomligt exploderat. Innan året ens är slut hade besöken mer än fördubblats och enligt SVT:s prognoser kommer stockholmarna ha gjort minst  227 000 digitala vårdbesök när året är slut, en ökning med 141 procent jämfört med förra året.

Daniel Forslund (L) är ordförande i landstingets innovations- och utvecklingssutskott och är mycket positiv till digitalisering inom vården, men menar att det blir ett problem när över 200 000 stockholmare söker vård på de privata vårdapparna eftersom de är knutna till vårdcentraler utanför länet.

”Ett bekymmer”

– Ja, det är ett bekymmer, vi vill att de besöken ska ske inom länet och att vi ska ha avtal som gör att de här besöken kan regleras på samma sätt som man gör ett vanligt besök på en vårdcentral i Stockholms län, säger Daniel Forslund, och lägger till:

– Vi har inte ett direkt avtal med exempelvis Kry eller Mindoktor utan måste gå genom Jönköpings lasarett vilket inte är bra för oss när man ska ha insyn i kvalitet eller förskrivningsmönster eller annat.

”Ett underkännande”

Att över 200 000 stockholmare har gjort digitala vårdbesök utanför länets gränser kan visa på att det saknas något i landstinget, säger Daniel Forslund.

– Ja, det tycker jag. På ett sätt är det ett underkännande att vi inte har den här digitala tillgängligheten i landstingets verksamheter eller hos de privata vårdgivare som vi har etablerade i Stockholms län, och det sätter ett extra tryck på att vi ska bli bättre.

Stockholms läns landsting har beslutat om en digital garanti och under 2019 lanserar Stockholms läns landsting appen ”Alltid öppet” som de hoppas ska kunna utmana de privata apparna.

– Vi har lärt oss av de digitala aktörerna och försöker bli lika bra i det vanliga vårdsystemet.

Kostnaderna för stockholmarnas digitala vårdbesök utanför länet låg förra året på drygt 67 miljoner. Enligt landstingets egna prognoser kommer kostnaderna för 2018 sluta på ungefär 141 miljoner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer