Stockholms avloppsrör hårt slitna

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms avloppssystem är i uselt skick. Många huvudavloppstunnlar har inte besiktigats sen de byggdes och allra värst mår avloppsledningarna som lades mellan 1935 till 1960.

Detta bekräftar en rad oberoende källor för ABC och en högt uppsatt person på Stockholm Vatten kallar ledningarna för en tickande bomb.

På Hägerstensåsen bor familjen Karlsson vars villa i fjol vattenskadades svårt. På Stockholm Vatten sa man att det var dålig dränering, men inte nog med att husgrunden visade sig vara vattensjuk, proverna visade på en annan obehaglig överraskning.

Tarminnehåll

-Här hade vi en ansamling som långa perioder var en kubikmeter med avföring. Proverna visade på höga halter e-kolibakterier, det vill säga tarminnehåll, säger Kalle Karlsson.

Stockholm Vatten vägrar kommentera ärendet och nu handlar konflikten om vem som bär ansvaret för skadorna.

-Mina experter konstaterar att det är avloppsvatten som inte kommer från min fastighet utan med allra största sannolikhet från Stockholm Vattens ledning ute på gatan. Den lades 1939 under andra världskriget, säger Kalle Karlsson.

Experter uttalar sig inte

Men experterna vill inte heller uttala sig med risk för att stöta sig med sin storkund ? Stockholm Vatten. Men i rapporten framgår det tydligt att det med största sannolikhet är Stockholm Vattens ledningar som läcker. Och stämmer det bekräftar det bilden av ett eftersatt underhåll.

Under krigsåren åren därpå var kvaliteten på betongen som ledningarna byggdes av mycket dålig. Rost och läckage – är vardagsmat. Men ingen expert kan, vill eller får uttala sig. Då Stockholm Vatten omorganiseras är medarbetarna rädda om sina jobb.

Och expertis på konsultsidan vill inte förlora sin stora kund och en vattenforskare förklarar att han inte vågar riskera sitt fina samarbete med Stockholm Vatten.

Neddragningar

Men nu ska det alltså dras ner på ledningsunderhållet. Från 300 till 200 miljoner kronor.

-Alla som kan någonting om det här anser att vi snarare borde öka investeringstakten och förnyelsetakten i gamla ledningar för att inte kommande generationer ska få ett orimligt stort renoveringsbehov, säger Rolf Brattström (v) som är ledamot i Stockholm Vattens styrelse.

-Ledningarna mår inte dåligt och det är alltid en bra idé att effektivisera ett bolag så mycket som möjligt och värna om skattebetalarnas pengar, säger Erik Wassén (fp) som är styrelseordförande på Stockholms Vatten.

Täcker investeringsbehoven

Men i styrelseprotokollet framgår det att ledningsunderhållet är eftersatt.

-Nej det är inte rätt. Vi har ett investeringsprogram som väl täcker de investeringar som behöver göras, säger Erik Wassén.

-Det har varit jobbigt eftersom ingen har brytt sig utan bara hukat. Man har spelat svälta räv med mig som drabbad kund, säger

villaägaren Kalle Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.