Foto: TT arkivbild

Stockholms cykelfält – en fara för cyklisten

Uppdaterad
Publicerad

Cyklister är den trafikantgrupp som har flest antal skadade i trafikolyckor, vanligast är det med singelolyckor. Men olyckorna ser annorlunda ut i olika städer. Stockholms cykelfält orsakar fler olyckor än i till exempel i Göteborg.

Cykelolyckor ser olika ut i våra storstäder. I Stockholm sker krockar mellan bil och cykel betydligt oftare på sträckor som inte ansluter till en vägkorsning i jämförelse med till exempel Göteborg. Det visar statistik från försäkringsbolaget If.

En av anledningarna uppges vara att infrastrukturen skiljer sig åt i städerna. I Stockholm är cykelfält vanliga och dessa är inte fysiskt separerade från körfältet för bilar. Ett cykelfält är ett körfält för cyklister och mopedister målat på vägen, medan en cykelbana är fristående eller avskild väg.

– Bilar skär ibland in på cykelfältet och har inte uppsikt över cyklister som kommer där. Likaså ser man att cyklisten som kör in i en bildörr som öppnas är betydligt vanligare i Stockholm än vad det är i Göteborg, säger Irene Isaksson-Hellman, trafiksäkerhetsforskare vid If i ett pressmeddelande.

Det har hänt dödsolyckor när en cyklist kört in i en bildörr och hamnat på huvudet, men de vanligaste skadorna är arm- och axelfrakturer.

Foto: TT arkivbild

Hastighetssänkningar räddar liv

Anledningen till att Stockholm har fler cykelfält än cykelbanor är att staden är trängre, enligt försäkringsbolaget.

Åtta av tio cykelolyckor sker i korsande situationer när cyklisten kommer från en cykelbana eller cykelfält. Enligt If skulle hastighetssänkningar och säkrare övergångar rädda liv.

Vanligaste olyckorna mellan cykel och personbil mellan 2015-2017

Antal olyckor mellan cykel och personbil i Sverige i Ifs databas mellan 2005-2016

Olyckor vid korsande situationer: 78,6 % (1371)

Olyckor där cykel och bil delat samma vägbana, både i samma riktning eller mötande: 10,6 %, (184)

Dörrning: 4,6 % (81)

Övriga olyckor: Inkluderar parkeringsplats, backning etc: 6,2 % (108)

Källa:If

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.