Stockholms friskolegymnasier har det kärvt

Uppdaterad
Publicerad

Flera lockar så få elever i höst att dom hotas av konkurs.

Att välja gymnasium i Stockholm äratt ha mycket att välja på. För mycket, visar åretsansökningar.

Enligt en sammanställning som Ekot gjort av denpreliminära antagningen i länet, så står hälften av Stockholms 120fristående gymnasier med mer än hälften av platserna tomma.

En handfull sökande

Någragymnasieskolor har bara en handfull sökande – allt som allt.

-Årskullarna har minskat kraftigt och så kommer det att vara till 2015, säger Cecilia Nykvist, vd Friskolornas riksförbund.

Det är det ena. Det andra handlar ompolitik – förra årets stora gymnasiereform har kraftigt förändratelevernas val. Yrkesförberedande program ger inte längreautomatiskt behörighet till högskola.

Elever ratar yrkesutbildningar

-Det tror vi gör attelever väljer teoretiska program i större utsträckning.  Just friskolor är duktiga på specialinriktade yrkesutbildningar. Nu ser vi en mer strömlinjeformad inriktning på gymnasiet, konstaterar Cecilia Nykvist.

Yrkesplugget iBromma, med bygg- och fordonsutbildningar är en av domgymnasieskolor som tappat elever inför hösten.

-Hos oss ligger tappet på 15-16%, så det är klart att detta påverkat, säger Annelee Bergstrand, rektor Yrkesplugget i Bromma.

Elevpeng följer med

 Ett skolföretagfinansieras av elevpengen som delas ut av kommunerna och som följermed eleven till den skola eleven väljer. Utan elever – inga pengar.

-Att ungdomskullarna minskar har vi vetat länge så det har vi förberett oss för. Sen gäller det att stå på flera ben för att vara i balans. Vi har vuxenutbildningar som ger oss inkomst, säger Annelee Bergstrand.

Sena beslut

Exakt hur det blir vetskolorna först i oktober. Många elever bestämmer sig defenitivtförst en bra bit in på höstterminen.

Men sannolikt kommer några skolor att stå på konkursens brant i höst.

-Vissa kommer sannolikt inte att orka. Eleverna räcker inte till, det är en överetablering, slutar Annelee Bergstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.