Stockholms nya ambulansbuss

Uppdaterad
Publicerad

Bussen är stationerad i Solna och tillgänglig dygnet runt. Den ska transportera de allra sjukaste mellan intensivvårdsavdelningar i Stockholm, och från andra delar av landet.

Nu finns en ny intensivvårdsambulans i Stockholms län. En högspecialiserad intensivvårdsenhet. Utrustningen och storleken gör att ambulansbussen ska kunna ta hand om svårt sjuka patienter bättre.

Den ska transportera patienter som tillexempel små barn i kuvös eller hjärt- och lungsjuka mellan intensivvårdsavdelningar i Stockholms län men även från andra delar av Sverige.

– Intensivvårdsambulansen kommer att fylla en viktig roll för att den högspecialiserade sjukvården utanför akutsjukhuset ska fungera optimalt med säker och trygg vård under transport, säger Gustav Ohlén, enhetschef vid Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholms läns landsting på hemsidan.

Det finns endast en intensivvårdsambulans i Stockholm och den har mellan 500 och 600 uppdragvarje år. Bussen är bemannad av en specialistsjuksköterska och en ambulansvårdare, och finnas tillgänglig dygnet runt. Bussen ingår i vårdgivaren AISABs avtal med landstinget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.