För ordningsvakterna Jonathan och Amir är den ena dagen sällan den andra lik. Foto: SVT

Klart: Stockholms stad får fler ordningsvakter – nu dygnet runt

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stads ordningsvakter har fått ett utökat förordnande och tummen upp för att arbeta och synas på fler platser i Klarakvarteren. Målet är att avlasta polisen och att människor ska känna sig trygga i city.

– Tryggheten behöver öka i Stockholm. Allt för många känner sig otrygga när de rör sig på gator och torg, säger stadens trygghetsborgarråd Erik Slottner (KD).

I april ansökte Stockholms stad om att få ett utökat förordnande och tillstånd för stadens ordningsvakter att arbeta på fler platser i kvarteret Klara. Nu är det klart att stadens ansökan har godkänts och den tidigare tidsbegränsningen som funnits till klockan 23.00 har tagits bort vilket innebär att ordningsvakterna kan arbeta dygnet runt.

– Jag hoppas att färre stockholmare ska säga att de känner sig otrygga när de rör sig ute på kvällar och nätter. Jag hoppas också att antalet brott ska minska och att brottsligheten sjunker, säger Erik Slottner (KD), trygghetsborgarråd i Stockholms stadshus.

Olika typer ärenden

Ordningsvakten Jonathan och hans kollega Amir jobbar i city och Klarakvarteren och för dem är den ena dagen sällan den andra lik.

– Vi stöter på allt möjligt från misshandel, narkotikabrott och sjukdomsrelaterade ärenden. Vi agerar också vägvisare åt människor som behöver hjälp med vägen, säger han.

Fel prioritering

Den grönblå majoritetens mål är totalt 100 ordningsvakter i Stockholms stad under 2019. En satsning som kostar 70 miljoner kronor. Felprioriterat, tycker vice ordförande i kulturnämnden Torun Boucher (V).

– Vi hade kunnat satsa alla de här pengarna på ordningsvakter om majoriteten samtidigt hade satsat minst lika mycket pengar på det förebyggande arbetet. Nu drar man i stället ner på det förebyggande arbetet och det är kontraproduktivt, säger hon.

Erik Slottner (KD) menar att majoriteten satsar på förebyggande arbete och att det är rätt att lägga pengar på fler ordningsvakter.

– Vi gör mycket för att förebygga att kriminalitet ska uppstå genom sociala insatser och satsningar på skola och fritidsverksamhet. Vi behöver också satsa mer pengar på att agera resolut när det väl sker olika kriminella handlingar och ordningsvakterna är viktiga i det arbetet, säger han.

Vad är en ordningsvakt?

Ordningsvakter utbildas av polisen, som också har tillsynen av ordningsvakter.

De har begränsade polisiära befogenheter och får omhänderta berusade personer eller personer som uppträder störande på allmän plats eller som på annat sätt är en fara för sig själva eller andra.

Ordningsvakter är skyldiga att lyda polisens order och de har rapporteringsskyldighet till polisen.

Ordningsvakter ska i första hand försöka prata personer till rätta, men får använda våld om behov finns. Men inte mer våld än nödvändigt. Ordningsvakter utrustas vanligtvis med batong och handfängsel som kan kompletteras med hund och vid sällsynta fall även skjutvapen.

Alla ordningsvakter som jobbar för Stockholms stad får en särskild utbildning utöver den de får av Polisen.

Källa: Polismyndigheten och Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.