Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Daniel Helldén (MP) är trafikborgarråd i Stockholm. Foto: Pia Heick

Kravet från Stockholms stad: ”Pausa trängselskatten”

Uppdaterad
Publicerad
De som arbetar inom sjukvård, äldreomsorg och hemtjänst ska kunna parkera gratis på ett antal öronmärkta gator och platser så länge coronakrisen pågår. Det meddelade trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) på onsdagen. Dessutom kräver nu Stockholms stad att trängselskatten ska pausas så länge Folkhälsomyndigheten uppmanar stockholmarna att undvika åka kollektivt.

Särskilda parkeringsplatser för vårdanställda kommer nu att skapas på Ringvägen vid Södersjukhuset, vid Stockholms sjukhus, vid Ersta och Sabbatsbergs sjukhus.

– Vi måste underlätta att anställda inom samhällsviktiga yrken kan ta sig till jobbet utan att riskera att bli smittade. Inte minst nu när både SL och Folkhälsomyndigheten faktiskt uppmanar människor att inte åka kollektivt, säger Daniel Helldén (MP) som är trafikborgarråd i Stockholm.

Arbetsgivaren måste ansöka om dispens

Det är arbetsgivarna – inte varje enskild vårdanställd – som måste ansöka om dispens från de ordinarie parkeringsreglerna. Ansökan görs hos Trafikkontoret i Stockholms stad.

Dispensen kommer att gälla på Stockholms stads parkeringar på gatumark och på parkeringsplatser där det särskilt skyltats att dispensen gäller.

Pausa trängselskatterna

Helldén kräver nu också att trängselskatten ska pausas så länge Folkhälsomyndigheten uppmanar stockholmarna att inte åka kollektivt.

Beslut om att slopa trängselskatten måste tas av riksdag och regering.

– Det är rimligt att göra en tillfällig lättnad för de som nu väljer bilen. Syftet med trängselavgifterna är att minska trängseln i Stockholm, men nu har trafiken minskat med 15-20 procent på vardagar och ännu mer på helgerna, säger Daniel Helldén.

Lättare parkera cyklar och motorcyklar

Stockholms stad kommer också att sätta upp nya cykelparkeringar där det nu blivit för trångt. Dessutom kommer det att bli gratis att stå på MC-parkeringar.

– Motorcyklister tar mindre plats än bilister och har enklare att hålla social distans än i kollektivtrafiken, säger Daniel Helldén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer