När den giftiga båtbottenfärgen blästras bort, stoppas spridningen av slipdammet med hjälp av presenningar. Foto: SVT

”Stockholms stad säger att all färg ska bort”

Publicerad

Årstavikens segelsällskap arbetar intensivt för att bli av med all giftig båtbottenfärg för att förbättra Mälarens vatten.

Trots att vädret är grått och ruggigt vid Årstaviken, arbetar flera båtägare med att ta bort gammal förbjuden båtbottenfärg. Målet är att förbättra Mälarens vatten.

– Stockholms stad säger att all färg ska bort. Punkt. De alternativ som finns är blästring, slipning och färgbortagningsmedel, säger Rolf Andersson som är miljöansvarig hos Årstavikens Segelsällskap.

Professionellt företag

Segelsällskapet tar hjälp av ett professionellt företag som blästrar bort den gamla båtfärgen från 80-talet, som ibland innehåller det förbjudna giftiga ämnet TBT.

– Jag lutar mig mot Stockholms miljöförvaltning. Det är de som bestämmer, säger Rolf Andersson.

Årstavikens segelsällskap har flera gånger sökt bidrag för att täcka en del av utgifterna för professionell blästring. Med hjälp av bidraget betalar varje båtägare 4.000 kronor för att få bort färgen.

Medlemmarna hjälps åt

För att hålla nere kostnaderna får medlemmarna själva täcka marken och bygga in båten i en presenning för att det fina slipdammet inte ska spridas i luften.

När blästringen är klar, hjälps medlemmarna åt att skyffla bort dammet på presenningen till en skottkärra, som töms i en container som även den täcks av en presenning.

Är du orolig för dina medlemmars hälsa?

– Nej det mesta av partiklarna åker in i en damsugare. Om de bär ett bra andningsskydd, tror jag att de klarar sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.