Foto: SVT/Pressbild

Stockholms stad tar över Vittra Sjöstaden

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att Stockholms stad går in och driver en kommunal grundskola i friskolan Vittra Sjöstadens lokaler i Hammarby Sjöstad.

Överenskommelsen innebär att Stockholms stad så snart som möjligt går in och tar över driften av skolan.

– Nu kan vi fylla skolbyggnaden snabbt med bra verksamhet för elever och lärare, säger Olle Burell (S), skolborgarråd.

”Måste ta hänsyn till sitt samhällsansvar”

Det var i december förra året som det blev känt att den börsnoterade skolkoncernen Academedias friskola Vittra Sjöstaden skulle lägga ner mellan- och högstadiet i Hammarby Sjöstad. Beslutet kritiserades hårt av föräldrar som inte ville acceptera att flytta sina barn till Vittras skola på Södermalm som ligger två och en halv kilometer bort.

Ylwa Mattsson Westerlund har en dotter i årskurs tre och var starkt kritisk till nedläggningsbeskedet när det kom.

– Jag förstår att de har en verksamhet som de tycker inte går till vinst. Men de får inte ta hänsyn till enbart det och de måste ta hänsyn till det samhällsansvar som de har, sa hon när SVT träffade henne under måndagen.

”Det är fantastiskt”

Vittra Sjöstaden har gått med förlust i fem år på grund av att så få elever vill gå där. Föräldrarna har valt att sätta sina barn i de kommunala skolorna som är överfulla.

Men nu räknar Olle Burell (S) med att skolan kommer att fyllas på fort.

– Nu kan vi fylla den här fina skolbyggnaden med bra verksamhet snabbt så det känns väldigt bra framförallt för barnen i sjöstan.

Är det kommunens roll att städa upp efter friskolor?

– Vår roll är att vara ryggraden i skolsystemet. Att garantera att alla kan lita på att det finns en bra kommunal grundskola nära hemmet.

Beskedet tas också emot med glädje av Ylwa Mattsson Westerlund.

– Det är fantastiskt, underbart, säger hon.

Vad betyder det för dig?

– Då kan barnen få gå kvar i en skola i sin närmiljö så som jag tycker att de har rätt till att göra.

Stockholms stad tar över Vittraskolans lokaler i Sjöstaden

  • Stockholms stad och Academedia har kommit överens om en helhetslösning.
  • Skolbyggnaden på Lugnets allé 60-70 förblir en grundskola genom att Stockholms stads utbildningsförvaltning tar över hyreskontraktet när Vittra Sjöstaden fasar ut sin verksamhet. Undantaget är förskolan som blir kvar i sina lokaler.
  • Med den helhetslösning som Stockholms stad och Academedia har kommit överens om garanteras eleverna i Hammarby Sjöstad en trygg skolgång från förskoleklass till nionde klass.
  • På Sjöstadsskolan går 940 elever i årskurserna F-9 och Lugnets skola har i dag 900 elever i årskurserna F-6. Ekens skola i den tillfälliga skolanläggningen i kvarteret Lagunen kommer rymma 450 grundskoleelever i årskurserna 7-9. Vittra Sjöstaden har erbjudit sina befintliga elever plats dels på Vittra Södermalm, dels Vittra Luma Park. Även Stockholms stad har garanterat alla elever som vill plats på någon av de kommunala skolorna i Sjöstaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.