Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Erik Slottner (KD), trygghetsborgarråd i Stockholms stad. Foto: SVT och Björn Lockström

Stockholms stads satsning på ordningsvakter påverkas inte av skjutningen

Uppdaterad
Publicerad

De extra ordningsvakter som Stockholms stad beslutat om står i startgroparna för att börja sitt arbete i bland annat Rinkeby. Måndagskvällens händelse, när en väktare sköts i benet i en källare i Rinkeby, förändrar inte stadens planer.
– Det gör mig ännu mer övertygad om att vi måste fortsätta satsningen på ordningsvakter. De kriminella ska inte få diktera över vårt rättsväsende, säger trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD).

– Man blir alltid väldigt ledsen och bestört när sådant händer. Våld mot personer är alltid allvarligt men när det sker mot tjänstemän och personer som jobbar med rättssamhället så blir det ännu allvarligare, säger Erik Slottner (KD).

Just nu går stadens ordningsvakter en utbildning hos polisen, berättar Erik Slottner. Ordningsvakterna kommer att röra sig utomhus, bland annat på och runt Rinkeby torg och Spånga centrum.

– Järva är en mer utsatt miljö än många andra områden i Stockholm, och därför får våra ordningsvakter en särskild utbildning av polisen och de kommer jobba mycket tajtare ihop med polisen just för att minimera riskerna så mycket som möjligt, säger Erik Slottner (KD).

Väktaren som sköts jobbade inte för Stockholms stad utan var anlitad av ett fastighetsbolag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer