Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Håll käften bara och lyssna på mig” – se hur VR-övningen fungerar i praktiken. Foto: Simon Lundvall/SVT

Stockholms stadsbibliotek tränar på hotfulla möten – genom VR

Uppdaterad
Publicerad

Hotfulla eller problemfyllda möten är en del av bibliotekariers vardag. Nu använder personalen på Stockholms stadsbibliotek virtual reality för en mer realistisk träning i att hantera svåra situationer.

– Det kommer alla möjliga människor hit, hela samhället speglas på biblioteket. Det innebär också personer med frustration och problem som vi behöver öva på att bemöta, säger Jenny Hector, socionom på biblioteket.

Personalen berättar att de tycker det är bra att fortsätta öva på att hantera svåra situationer, då ingen är den andra lik.

– Precis som man gör en brandövning så behöver man träna på de här situationerna hela tiden, säger biträdande enhetschef Kristofer Gren.

VR-övningen är i nuläget bara ett pilotprojekt, men planen är att fler bibliotek ska få möjligheten att gå utbildningen i januari.

Se hur den hotfulla VR-situationen går till i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.