Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Ingen förundersökning mot Stockholmsadvokater – trots misstankar om sekretessbrott

Uppdaterad
Publicerad

Två advokater på en Stockholmsbyrå anklagas av chefsåklagare för grova sekretessbrott. I en anmälan till Justitiekanslern, JK, och Sveriges advokatsamfund skriver åklagarna att advokaterna ska ha läckt hemlig information om polisens arbete.

– Vi misstänker att det förekommit brott mot tystnadsplikten i de förundersökningarna som vi gått igenom, säger Stefan Creutz, vice chefsåklagare på Södertörns åklagarkammare.

I den flera sidor långa anmälan framkommer det chattuppgifter som är komprometterande för de två advokaterna, enligt anmälan ska de ha brutit mot sekretessreglerna vid upprepande tillfällen. Bland annat ska en gängledare i Vårbynätverket ha försetts med information.

– De här advokaterna är ju inte prickade än men om anklagelserna är riktiga så är det skadligt för advokatkåren i sin helhet, säger Bengt Ivarsson som fram till 2017 var ordförande i Sveriges advokatsamfund.

JK inleder inte förundersökning

Justitekanslern, JK, har under dagen beslutat att inte inleda en förundersökning med motiveringen att möjligheterna att väcka åtal i regel bara ska utnyttjas då en advokat har brutit mot sin tystnadsplikt genom att meddela uppgifter genom publicering eller att offentliggöra uppgifter i massmedia.

Det är nu upp till Advokatsamfundets disciplinnämnd att besluta om advokaterna ska få en erinran, varning eller uteslutas.

SVT har sökt de två advokaterna men ingen av dem har återkommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.