Lederna sträcker sig mellan 6 och 18 kilometer. Foto: Frida Claesson/SVT

Stockholmsguide ska locka till turism på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

Att semestra på hemmaplan är både billigt och miljövänligt. Och för dem som väljer att stannar kvar i Stockholm under sommaren så finns en hel del smultronställen att upptäcka.– Charmen är att se sin stad på nya sätt, säger Lars Bergström som är en av författarna till boken ”Kulturvandringar kring Stockholm”.

Från Botkyrka i söder, Järfälla i väst och Täby i norr. Boken ”Kulturvandringar kring Stockholm” bjuder in stockholmaren till 14 vandringsleder i innerstan och förorten. Boken berättar om historia, konst och arkitektur, minnen från industriepoken blandas med nyare bebyggelser.

– Alla åker ju inte till sommarstugor eller utomlands under sommaren, då är det ett utmärkt sätt att upptäcka staden på nytt, säger Lars Bergström, som har skrivit boken tillsammans med författaren Mats Lundqvist och fotograf Jonas Adner.

Till vänster, Jonas Adner fotograf, Mats Lundqvist och Lars Bergström, författare. Foto: Frida Claesson/SVT

Är stockholmarna dåliga på att turista på hemmaplan?

– Ja, framför allt så besöker man ofta de platser man redan känner till. Vi har gått lite utanför de vanliga turistmålen och museerna, det finns så mycket annat som är intressant i staden, berättar han.

Miljövänligt turistande

Längs vandringsleden i Täby kyrkby får man läsa mer om Sveriges äldst dokumenterade person, vikingakvinnan Estrid. Arkeologer hittade henne tillsammans med ett mynt från början av 1000-talet.

Andra platser som lyfts fram via vandringslederna är gamla gårdar som har gett namn till dagens förorter, exempelvis Farsta gård. Men också gatukonst och graffitiväggar. Lederna varierar mellan 6 och 18 kilometer långa.

– Vi vill lyfta fram det som finns i vardagen, det är också kultur, säger Mats Lundqvist, författare.

Han fortsätter:

– Alla vandringar kan man avsluta eller börja vid kollektivtrafiken, så man turistar hemma på ett miljövänligt sätt.

Stadshuset-Huvudsta

Brunnsviken-Hagastaden

Hjorthagen och Norra Djurgårdsstaden

Norra Djurgården

Liljeholmen-Bredäng

Skanstull-Hornstull

Reimersholme-Långholmen

Danvikstull-Svindersvik

Luma-Storängen

Viksjö-Kallhäll

Hässelby-Viksjö

Edsbergs slott-Täby kyrkby

Albysjön runt

Längs Magelungen till Farsta centrum

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.