Ett snöre på sexleksakerna skulle kunna förhindra att de fastnar i ändtarmen, enligt forskare. Foto: Pontus Lundahl/TT

Stockholmsläkare: Sätt snöre på dildon

Uppdaterad
Publicerad

Ett säkerhetssnöre skulle kunna förhindra att sexleksaker och andra föremål fastnar i ändtarmen. På så sätt skulle flera personer slippa läggas in på sjukhus varje år. Det konstaterar kirurgen Martin Nordberg och hans kollegor på Södersjukhuset i Stockholm i den första svenska studien på området, skriver Dagens Medicin.

– Detta fenomen är nog något som varje kirurg kommer att träffa på under sin karriär. Samtidigt är det väldigt lite studerat. Vår studie är dock, vad vi vet, den näst största i världen hittills, säger Martin Nordberg till tidningen.

Bara njutning

Tillsammans med sina kollegor har han granskat fall där personer i södra Stockholmsområdet sökt akut vård för att främmande föremål fastnat i ändtarmen.

Mellan åren 2009 och 2016 registrerades 73 dylika patienter. I 39 procent av fallen handlade det om en penisattrapp, så kallad dildo, medan det i en majoritet av fallen handlade om andra föremål, som grönsaker, flaskor eller stearinljus.

I nästan samtliga fall var syftet sexuell njutning, men där personen ifråga hade råkat trycka upp föremålet för långt, ibland ända upp till tjocktarmen.

Dildosnöre

För vissa patienter krävdes ett kirurgiskt ingrepp under narkos för att kunna avlägsna föremålet.

– Att bli opererad i tjock- och ändtarmen innebär alltid en risk, säger Martin Nordberg.

Enligt forskarna skulle ett enkelt snöre underlätta att få ut föremålet, något som enligt beräkningarna skulle kunna förhindra 2,7 sjukhusinläggningar och 4,4 vårddagar per år – bara i södra Stockholm.

En varningstext på sexleksakerna ser Martin Nordberg dock inget behov av.

– Människor har trots allt ett eget ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.