Stopp för elitsatsning bland unga fotbollsspelare

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms Fotbollförbund vill stoppa elitsatsningen bland de yngsta fotbollsspelarna. Klubbarna ska få skriva under ett kontrakt där de förbinder sig att inte bänka spelare eller värva från andra klubbar.

För många barn och ungdomar som spelar fotboll förvandlas spelglädjen och leken alldeles för fort till allvar.

Det menar Stockholms Fotbollförbund efter att ha undersökt sin turnering S:t Erikscupen där 35.000 matcher spelas.

-Det visade sig vara ganska vanligt att barn och ungdomar blir kallade till matcher där de får sitta på bänken hela tiden och det finns också barn som aldrig får vara med och spela från start, säger riksdagsledamoten Ylva Johansson (S), som är ordförande i förbundet till ABC.

Start- och spelgaranti ska införas

Därför vill nu Stockholms Fotbollförbund införa en start- och spelgaranti i S:t Erikscupen. Det innebär att klubbarna måste skriva under ett avtal, där alla ska få spela i de matcher de blivit uttagna till. Genom kontraktet förbinder de sig också att inte aktivt värva spelare från andra klubbar innan spelarna fyllt 14 år.

Sollentuna Fotboll har sett hur det kan gå för de som värvas tidigt.

-Spelarna måste utmärka sig från start och ofta spela bättre än alla andra och den konkurrensen klarar de flesta barn inte av. Många kommer tillbaka till oss eller slutar helt med att spela fotboll, säger Kurt Olsberg från Sollentuna Fotboll.

Hammarby startar elitlag för sjuåringar

Nyligen meddelade Hammarby att de ska starta elitlag för sjuåringar. Klubbens talangchef Johan Lager säger till ABC att han inte tror på ett värvningsförbud och att han undrar var svensk fotboll är på väg när han hör det här. Men han säger att elitsatsningen inte påverkas eftersom man har kvar en stor breddverksamhet.

Lars-Erik Taubert

lars-erik.taubert@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.