Foto: Moa Ferm/SVT

Stor brist på tech-kunniga i Sverige

Publicerad

KTH-forskaren Eva Malmström Jonsson har jobbat länge med frågor kring ungdomar och tech. Hon berättar att bristen på till exempel programmerare kan komma att bli enorm inom den närmsta framtiden.

På senare tid har det rapporterats om en ökande ungdomsarbetslöshet. Frågan är då varför inte fler yngre förmågor söker sig till en bransch som skriker efter folk.

Eva Malmström Jonsson är forskare på KTH. Hon har i flera år jobbat med frågor kring tech och ungdomar. Dessutom är hon också ny föreståndare för Wallenberg wood science center.

– Jag tänker att det är en matchningsfråga också. Skolan måste från tidig ålder visa att det är roligt och föda intresset. Och det har man ju gjort med att införa programmering som ett skolämne 2018. Men sedan tar det lite tid. Det är ingen quick fix, säger hon.

Se intervjun med Eva Malmström Jonsson här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.