Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stor polisrazzia mot kriminella på krogen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen slog under natten till mot flera populära krogar i centrala Stockholm i jakt på grovt kriminella personer. Tillslagen är ett svar på det upptrappade våldet som polisen ser i krogmiljö.

Polisen genomförde ett 40-tal kroppsvisiteringar på populära krogar i Stockholm under natten mot lördagen och påträffade bland annat vapen och narkotika. I insatsen deltog ett 20-tal poliser som i samarbete med Kronofogden beslagtog även pengar och ägodelar från personer med skulder på hundratusentals kronor.

Enligt insatsledare John Franco är det första gången som polisen slår till mot kriminella i krogmiljö på det här sättet, men sannolikt inte den sista.

– Jag hoppas att det här blir en vanligt förekommande syn i Stockholms nattliv, säger John Franco.

Polisens första åtgärd var att kontrollera bilar på väg in mot centrala Stockholm. En stark lampa hjälpte till att visa vilka som satt inuti fordonen samtidigt som Kronofogden kollade bilnummren. Personer som kändes igen plockades ut, visiterades, kontrollerades mot register och om de visade sig ha skulder så beslagtogs deras värdesaker.

– Vi tittar efter kriminella personer som är på väg in till stan för att festa och ge sken av den ”kriminella glorian” för att visa upp att man är lyckad kriminell. Det är någonting som vi inte tycker att man ska göra. Om man till exempel har skulder och livnär sig på kriminalitet. Då ska man inte bränna pengar som man egentligen är skyldig brottsoffer, säger insatsledaren John Franco.

Slår till i krogmiljön

Insatsen fortsatte sedan på flera krogar i centrala Stockholm.

SVT:s reporter hör en krogägare berätta för polisen hur flera av hans dörrvakter fått otrevliga hembesök av kriminella som nekats inträde.

– Insatsen är egentligen en konsekvens av det upptrappade våldet som vi ser i krogmiljön, säger John Franco och bekräftar bilden av hot mot dörrvakter och att flera Stockholmskrogar utsatts för attentat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.