Hör Agnes Ljungdahl om tjusningen med att köra EPA-taktor. Foto: Tomas Blideman/SVT

Stor ökning av EPA-traktorer

Uppdaterad
Publicerad

I Norrtälje kommun har antalet EPA-traktorer ökat kraftigt de senaste åren. En egen ”EPA” ger större frihet för många ungdomar, men de långsamma bilarna uppskattas inte av alla.

– En del är sura och pekar finger åt oss, säger Agnes Ljungdahl när hon sitter bakom ratten på sin ombyggda Volkswagen Touareg.

En ”EPA” eller A-traktor, som är den korrekta benämningen, är en ombyggd bil som spärrats så att den går i max 30 kilometer i timmen och får köras av personer som har traktor- eller mopedkort och har fyllt 15 år.

Flest EPA-traktorer i länet

Norrtälje är den absolut EPA-traktor-tätaste kommunen i Stockholms län och på tredje plats i landet. Här finns fler än 300 fordon, vilket märks tydligt i stadsbilden.

– Man vet bara att man ska ha en EPA. A-traktorer är mitt umgänge, säger Agnes Ljungdahl.

Det här är en A-traktor

En A-traktor är ett motordrivet fordon bestående av ombyggd bil, som är inrättat att dra andra fordon eller arbetsredskap och ska vara utrustad med kopplingsanordning.

En A-traktor har en högsta tillåten hastighet av 30 km/timmen och får inte ha något baksäte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.