Stor smäll i Stockholmsområdet

Uppdaterad
Publicerad

En testflygning orsakade oro i Stockholmsområdet under måndagseftermiddagen och polisen fick in många samtal om en kraftig smäll.

– De beskriver ljudet som en jordbävning, säger Eva Nilsson, Stockholmspolisens presstalesperson.

Strax efter 15.30 på måndagen hördes en kraftig smäll i Stockholmsområdet.

– Det kommer in flera samtal om att det hörts en dov smäll, sa Eva Nilsson, Stockholmspolisens presstalesperson.

Enligt polisen kom många samtal in från Saltsjö-Duvnäs, Nackaområdet och Lidingö.

– De beskriver ljudet som en dov smäll i marken, en sprängning eller en jordbävning. Det är svårt att lokalisera ljudet, säger Eva Nilsson.

Testflygning

Polisen stod frågande till vad det var som orsakat ljudet men en stund senare kom beskedet – ljudet ska ha orsakats av en testflygning där planet gått genom ljudvallen.

Även tidigare vid lunchtid fick SNSN Svenska nationella seismiska nätet vid Uppsala Universitet, in rapporter om att det hörts buller och känts skakningar i marken i Stockholms skärgård. Även här skiver man att ljudet orsakats av militära flyg som gått genom ljudvallen. Något som Saab bekräftar.

– Det gjordes en testflygning med Gripen E. För att inte störa lägger vi testflygningarna långt ut till havs men vinden låg tokigt så att störningarna blev större än vad det var tänkt, säger Johan Öberg kommunikatör på Saab.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.