Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Skatteverket om varför man kräver in pengar från budföretagen – och vad problemen är. Foto: SVT/Tomas Oneborg, Svd/TT

Stora brister hos matbudsföretag – Skatteverket kräver in 80 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket har granskat mängder med matbudsföretag och bristerna är stora. Hos nio av tio företag upptäcktes fel och nu kräver Skatteverket in miljoner, både av företagen och deras anställda.

Det rör sig om de budföretag som kör ut restaurangmat som kunder beställer hem. Matbuden är anslutna till de stora plattformsföretagen med appar där man beställer hem sin mat, men oftast är det inte appföretagen som har anställt buden.

De som kör runt på sina mopeder och cyklar med matlådor är istället till stor del egnaföretagare eller anställda av ett matbudsföretag. Majoriteten av dessa finns i Stockholm.

Nu har de alltså granskats av Skatteverket och bristerna var stora. Hos cirka 90 procent av matbudsföretagen upptäckte man fel och det har också lett till flera brottsanmälningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.