Det är landstingets Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, som i den nya rapporten ”Ohälsa och utbildningsnivå efter SL:s spårnät” slår fast att invånarna i socialt utsatta områden i större utsträckning och tidigare i livet drabbas av folksjukdomar som diabetes, kol och högt blodtryck.
– Det är välidigt tydliga skillnader när det gäller diabetes. I områden som Alby och Fittja insjuknar de som får diabetes 15 år tidigare än de som bor i innerstaden och andra välbärgade områden, säger Bo Burström som är enhetschef på Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin till ABC.
I rapporten har man tittat på hur hälsotalen ser ut bland befolkningen i storstadssatsningens områden. Rapporten visar att sex procent av kvinnorna i de här områdena får diabetes redan i 50-årsåldern, mot två procent i övriga länet.
– Vi önskar att politikerna i landstinget ska tillsätta en kommission som ska titta på ojämlikheten i folkhälsa, säger Bo Burström.
Spegelbild av segregationen
De här ohälsotalen är en spegelbild av den bostadssegregation som finns i Stockholm. Det menar hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (FP).
– Vi måste se över hur vi ersätter vårdgivarna när det gäller att erbjuda hälso- och sjukvård i hela länet så att vi ser till att de patienter som verkligen behöver de största insatserna också får tillgång till det, säger Anna Starbrink (FP) till ABC.