Brand i flerfamiljshus i Husby i nordvästra Stockholm Foto: TT

Storbrand i flerfamiljshus i Husby

Uppdaterad
Publicerad

Under natten och fredagskvällen har det brunnit kraftigt i ett flerfamiljshus i Husby, i västra Stockholm. Efter flera timmar var branden under kontroll. På nyårsaftons morgon brann det i en lägenhet högst upp i huset.

– Det är en lägenhet på femte våningen som vi fortfarande håller på med, säger Kersti Drysén på räddningstjänsten i Storstockholm på nyårsaftons morgon.

– Vi låter den brinna ut och vi kommer att hålla på där ungefär fram till lunch.

Hundra evakuerade ur huset

Ett hundratal personer evakuerades från huset, enligt räddningstjänsten. Det finns inga uppgifter om att någon människa saknas efter branden. Den startade på en balkong, men det är fortfarande oklart om det var fyrverkerier eller något annat som var orsak.

– Vi avvaktar den tekniska undersökningen. Den kan börja tidigast måndag morgon. Det kommer fortfarande att vara väldigt hett även efter att branden har släckts, säger Albin Näverberg, presstalesperson på polisens ledningscentral.

– Att fyrverkerier skulle orsakat branden är en av de teorier vi har. Det kan också ha funnits levande ljus eller eld på balkongen eller elström. Vi utesluter ingenting. Många kan ha filmat med sina mobiler vilket kan ge oss vägledning.

Avspärrningar runt huset

För polisen handlar det nu om att hålla området avspärrat och se till att ingen kommer in i området runt det brandskadade huset.

– Det rasar grejer från taket så vi vill inte ha några i området. Vi har själva också sökt oss därifrån, säger Albin Näverberg.

Personal från fyra brandstationer, tre släckningsenheter med rökdykare samt tre ledningsbilar var inblandade i släckningsarbetet när den fullt utvecklade branden i ett flerfamiljshus på Oslogatan i Husby brann som allra värst.

– Det är en väldigt stor insats och det kommer att dröja åtskilliga timmar innan det blir klart, sade ledningsoperatör Hans Eriksson på Storstockholms brandförsvar på fredagskvällen.

Oklart hur branden startade

Hela det övre planet har fått brinna av. Hur stora skadorna på plan fyra och nedåt i vinkelbyggnaden blir är ännu oklart. Enligt brandförsvaret är det ett fyravåningshus där man byggt på en femte våning.

– Man är väldigt försiktig med att släppa på garden på något sätt. Inriktning är att man bränner av våning fem plus vinden och låter det gå och brinna av. Vi har insatta rökdykare på våning fyra för att förhindra brandspridning ner i fastigheten. Sedan har vi brandmän ute på plats för att hålla koll på nedfallande brinnande föremål, säger Hans Eriksson vid ledningscentralen Storstockholms brandförsvar till TT.

Branden har uppstått på plan fyra och polisen har inlett en utredning om mordbrand.

Husby skola har öppnats för att ge tak över huvudet åt de boende. Enligt polisens insatschef Patrik Harnesk har alla de boende i huset tagit sig ut ur huset. En person har förts till sjukhus med rökskador, och sex personer med lättare rökskador har fått vård på plats, uppger polisen.

Spred sig från balkong

Polisen har spärrat av ett stort område kring platsen. Bland annat är hela Oslogatan avspärrad. Strax efter klockan 21 hade polisen utökat avspärrningarna eftersom det finns risk för fallande bråte från branden.

– Alla lägenheter på femte våningen är förstörda, och det är väl 7-9 lägenheter tror jag. Det är massor med rök och jättestora lågor. Stora gnistor ramlar ner och börjar brinna i marken. Usch, oj, oj man blir nästan rädd här, säger Mirja Holm som bor mittemot huset som brinner på Oslogatan.

– Jag känner många som bor i huset. Jag ska ringa och kolla var de är någonstans, säger hon.

Hon berättar att det har skjutits fyrverkerier i området både i går och i dag.

– Kanske kan det vara det som ligger bakom branden, säger hon.

– Det har ju varit så mycket som har hänt i Husby och nu det här också. Folk orkar nog snart inte mer, säger Mirja Holm.

”Det känns som att den är under kontroll”

Larmet kom vid 19.30-tiden på fredagen. Vid halv tre-tiden på morgonen hade antalet brandmän gått ner till drygt 20-25 stycken från tidigare 50. Nu arbetar ett tiotal brandmän på platsen.

– Det känns som att branden är under kontroll. De brandmän som är där nu är relativt nya på plats. De kommer att få jobba i två och en halv till tre timmar innan de blir avlösta, säger Hans Eriksson.

Även polisen kommer att vara kvar i Husby länge. Under natten har polisen talat med vittnen som kan ge klarhet i hur branden började.

– Det är ingen som har sett exakt hur det har börjat. Det är ett stort hus så det kommer att ta sin tid, säger Sylvia Oldin, vakthavande befäl vid polisen i Stockholms län till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.