En villa i Drottningholm drabbades av en omfattande brand på fredagskvällen. Foto: Pontus Altin

Storbrand i villa på Drottningholm

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan 22 på fredagskvällen fick räddningstjänsten larm om en brand i en större villa på Drottningholm i Ekerö kommun. Huset var övertänt och räddningstjänsten hade en stor insats på plats för att förhindra ytterligare spridning. Tidigt på lördagsmorgonen fick man kontroll på branden men arbetet kommer att fortsätta hela lördagen.

Räddningstjänsten var som mest på plats med nästan 40 personer från sju olika stationer. Enligt Lars Stevelind, operativ chef på räddningstjänsten Stockholms län, var det en svårarbetad brand.

– Ja, det var det. Det var ett gammalt hus och konstruktionen var kraftiga träbalkar. Det rörde sig inte om någon invändig släckning, när vi kom till plats var det helt övertänt.

Det var en stor villa på ungefär 500 kvadratmeter och branden riskerade till en början att spridas till två närliggande villor. Men runt klockan 02 på natten mellan fredag och lördag hade räddningstjänsten fått den under kontroll och villan, som var obebodd, brann ner under kontrollerade former. Ingen person har kommit till skada.

Släckningsarbetet kommer att fortsätta under lördagen. Villan höll på att renoveras och det ligger en del byggnadsställningar och plåttaket över brandrester.

– Det pyr och ryker om vartannat så vi ska ta bort taket med mobilkran för att kunna släcka under det. Får vi bort plåttaket så kan vi släcka med vatten och bli klara idag. Annars skulle vi få hålla på till måndag, säger Lars Stevelind.

Villan ligger endast några hundra meter från Drottningholms slott, som dock inte hotades av branden. Räddningtjänsten hade personal från en station kvar under natten som arbetar med eftersläckningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.