Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se mer om planerna för Storkyrkans fasad i videon. Foto: Fredrik Sandberg / TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Storkyrkan ska återfå sin forna färg

Uppdaterad
Publicerad

Efter hundratals år och åtskilliga renoveringar är det nu dags för Storkyrkan i Gamla stan att återfå sin ursprungliga färg. Gult blir rosa men inte alla gillar beslutet.

Storkyrkan i Gamla stan har hundratals år på nacken. När den invigdes 1306 hette den S:t Nicolai kyrka och så kallades den ända fram till 1600-talet. Kyrkan brann 1697 och när den återuppbyggdes var det i stilen romersk barock och det är just den epoken man nu vill återskapa i samband med den renovering som ska göras.

Kritik mot färgvalet

Frågan om färgsättning har stötts och blötts i flera instanser och det är inte alla som gillar valet av färgen rosa. Skönhetsrådet menar att byggnaden kommer att förändras till det sämre. Rådet ville istället att dagens gula färg skulle behållas. Men Stadsbyggnadskontoret hävdar att det underlag man fått och de förändringar som nu ska genomföras, snarare lyfter fram Storkyrkans arkitektoniska och kulturhistoriska värde.

Förutom målningsarbetet och fasadrenovering kommer man också att göra kyrktornets fallräcke högre och mer anpassat till dagens säkerhetskrav. Taket ska förbättras och det ska även göras en ny skorstenshuv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer