Foto: Fredrik Sandberg / TT

Störning stoppar apoteken från att lämna ut medicin

Uppdaterad
Publicerad

Sedan klockan 09.30 på fredagen är det stora störningar i apotekens e-recepttjänst i Stockholms län. Flera personer ska ha fått vända från apotek utan att få sin medicin. Även Region Gotland är drabbat. På lördagen låg tjänsten fortfarande nere

En felsökning pågår och Stockholms läns landsting arbetar för att få igång tjänsten igen.

– Problemet är att nya recept som skrivits under förmiddagen har blivit fördröjda eller inte kommit fram alls. Vi jobbar med en felsökning, men än så länge finns ingen prognos för när det kan vara löst, säger Hesam Akbari, pressansvarig på Stockholms läns landsting.

Samtliga apotek i Stockholm är drabbade och landstinget har gått ut med information till vårdgivare att använda sig av reservrutinerna, att skriva pappersrecept.

”För närvarande pågår en driftstörning som gör att det inte är möjligt att skriva nya e-recept inom Stockholms läns landsting. Manuella rutiner med pappersrecept används. Driftstörningen påverkar inte möjligheten för patienter att hämta ut tidigare utskrivna recept. Driftstörningen påverkar även andra IT-system inom landstinget som upplever segheter eller fördröjningar”, skriver Stockholms läns landsting på sin hemsida.

Under lördagen låg tjänsten fortfarande nere och ännu finns ingen prognos för när problemet kan vara löst så tills vidare är det recept på papper som gäller.

– Vi jobbar intensivt med det här, säger Hesam Akbari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer