Sören Lindén från Stockholms ornitologiska förening menar att det finns större hot mot fiskbeståndet än skarven. Foto: SVT

”Största organiserade massdödandet en svensk myndighet beslutat om”

Publicerad

Stockholms ornitologiska förening är mycket kritisk till länsstyrelsens mål att halvera antalet skarvar i länet till år 2030.

– Det är det största organiserade massdödandet en svensk myndighet har beslutat om, säger Sören Lindén på Stockholms ornitologiska förening.

Sören Lindén har varit engagerad i skarvfrågan i många år. Han säger att han har läst många förvaltningsplaner, men menar att denna om skarven sticker ut. Bland annat anser Sören Lindén att länsstyrelsen gått för mycket på skarvkritikernas linje.

– Det är intressant hur man lutar sig mot vetenskapliga data. Den här förvaltningsplanen lutar sig i princip mot en studie av en forskare, men det finns andra forskare som har helt andra åsikter, säger Sören Lindén, och fortsätter:

– De forskarna omnämns inte ens i referenslistan i förvaltningsplanen, så vi tycker att forskningsbiten i planen inte speglar verkligheten, säger Sören Lindén.

”Kan späda på konflikten”

Han menar också att länsstyrelsen inte tagit tillräckligt hänsyn till andra fåglar som lever nära skarven.

– Många andra fåglar häckar i och vid skarvkolonier. Störningen som de utsätts för om man jagar skarven har man inte tagit hänsyn till, säger Sören Lindén.

Sören Lindén tror även att länsstyrelsens förvaltningsplan kan späda på konflikten mellan de olika ståndpunkterna kring skarven.

– Vi hade hoppats på att det skulle bli ett lägre tonfall kring skarven, att man skulle kunna enas om vissa delar. Nu är det tvärtom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.