24-åring åtalas för sexbrott mot 59 flickor

Uppdaterad
Publicerad

I dag lämnade åklagaren in en del av jätteåtalet mot en 24-åring som misstänks för sexbrott mot 59 flickor. Mannen, som är bosatt i Stockholm, ska ha kapat en pojkes Facebook-konto för att få flickorna att skicka nakenbilder.

– Han har haft ett väldigt beräkande tillvägagångsätt och utnyttjat de här flickorna grovt, säger åklagare Linda Lauronen.

I närmare två år ska den 24-årige mannen använt sig av den oskyldige pojkens identitet. Flickorna trodde att det var en jämnårig pojke som hörde av sig på Facebook och Kik.

Nätpedofil kapade identitet

Hotade till sig grövre bilder

Mannen misstänks ha utnyttjat 59 flickor. Det yngsta offret var bara 12 år gammal när han tog kontakt med henne. Den del av åtalet som nu lämnats in till tingsrätten gäller bland annat grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och grovt barnpornografibrott.

Som i flera liknande fall den senaste tiden ska 24-åringen ha hotat med att sprida nakenbilder på sina offer för att övertala dem att ta fler.

– I vissa fall har han hotat med att lägga ut bilder i syfte att få grövre bilder, vilket lett till att flickorna blivit rädda, ledsna och mått väldigt dåligt, säger Linda Lauronen.

Bland åklagarens bevisning finns information från datorer, en mobiltelefon och ett usb-minne som beslagtagits när polisen gjorde husrannsakan hos mannen.

– Det vi har haft mest nytta av är mobiltelefonen som beslagtogs vid gripandet. Där finns chattkonversationer och bilder på flera av flickorna, säger Linda Lauronen.

”Känner skuld och skam”

Några av flickorna har själva anmält att de blivit utnyttjade av mannen men de flesta har polisen sökt upp. Enligt Linda Lauronen hade 24-åringen över 100 mappar, sorterade efter namn, med information om och bilder på sina offer.

– Det har varit ett stort utredningsarbete för polisen att söka upp de här flickorna. Många har inte velat berätta vad de varit med om eftersom de känner skuld och skam, säger Linda Lauronen.

Erkänner flera gärningar

24-åringens advokat, Per Larsson, säger att hans klient erkänner en stor del av gärningarna.

– Min klient är beredd att ta ansvar för sina handlingar. Men under utredningen har han haft svårt att skilja de olika gärningarna från varandra. Dels för det är ett stort antal gärningar och dels för att han har mått psykiskt dåligt under brottstiden.

Försvaret har emellertid inte samma inställning till brottsrubriceringarna.

– Vi menar på att det inte är grova brott, säger Per Larsson.

Kommer att åtalas för våldtäkt

Mannen är också häktad för våldtäkt mot barn eftersom han misstänks ha träffat några av offren och utsatt dem för fysiska övergrepp. Men det åtalas han för i ett senare delåtal, uppger åklagaren.

Dagens åtal är det första av fem delåtal i det enorma målet. Brottsoffren finns spridda över hela landet och åklagaren har valt att dela upp åtalet efter var de bor.

– Det här gäller 16 målsäganden, 15 flickor och killen som har fått sin identitet använd i samband med brotten och gärningarna, säger Linda Lauronen.

Rättegången inleds vid Nacka tingsrätt den 12 november. Den beräknas pågå till februari 2015.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätpedofil kapade identitet

Mer i ämnet