Foto: Dagens Nyheter/Janerik Henriksson, TT.

Rättegången om polisövervåld: ”Trodde han skulle flyga på mig”

Uppdaterad
Publicerad

Kön ringlade lång, och de flesta fick inte plats på åhörarbänkarna när rättegången mot en polis som bussade en hund mot en man och slog honom upprepade gånger med batong i dag startade i Stockholms tingsrätt.

Polisen filmades med en mobilkamera under händelsen i juli på Brunnsgatan i centrala Stockholm. På filmen ses polisen bli arg och aggressiv mot en man som verkar berusad, men som är fysiskt passiv. När han vägrar att lägga sig ner går hon till attack.

Polisen misstänks för misshandel alternativt tjänstefel. Hon nekar till brott.

Polis åtalas för misshandel

Åklagaren Mats Åhlund inleder med att berätta vad som hände kvällen då polisen misstänks ha misshandlat en man.

– Han var utåtagerande, humörväxlande och förvirrad, säger åklagaren om mannen, som raglade omkring blodig efter att tidigare ha slagit sönder en ruta.

Polisen mittemot mannen

Intresset för rättegången är stort. De flesta av de som hade kommit för att vara åhörare fick inte plats på de fyra raderna åhörarbänkar i salen i Stockholms tingsrätt.

Polisen som anklagas för att ha använt för mycket våld sitter i salen mittemot den man som hon ska ha misshandlat. Kvinnan, svartklädd och med mörkt långt hår, lyssnar med knäppta händer på bordet.

Påstås slå för löst

Kvinnans advokat Johan Eriksson understryker att hon var ensam polis vid ingripandet, och upplever situationen som obehaglig då hon möter en ”aggressiv” nedblodad man som börjar med att slå på polisbilen.

– Han lyder inte heller när hon säger att han ska lägga sig ned, säger advokaten i rätten.

Försvarssidan har kallat ett expertvittne som senare i dag ska intyga att kvinnan i själva verket slår för löst. Batongen ska slås med sådan kraft att den får effekt snabbare, enligt Eriksson.

– Det man lär ut till poliser är att man ska använda batongen tills den får avsedd effekt, tills personen ger sig. Hon slår inte för att skada, säger han.

Mannen som ska ha misshandlats åtalades själv i december misstänkt för bland annat skadegörelse.

Mannen har vaga minnen

– Jag kommer inte ihåg vad som har hänt, så jag vet inte vad jag gjort och inte gjort, säger mannen när han i rätten tillfrågas om vad som hände.

Han blev utkastad från en restaurang, vilket en vän berättade senare. Något han sedan minns vagt är när hunden är över honom.

– Jag får en minnesbild när hunden biter mig, att det gör ont, säger han.

Hunden bet mannen i ljumsken. I 3-4 veckor kunde han ”inte göra någonting”, säger mannen, och hänvisar till skador bland annat i form av stora blåmärken.

Mannen aggressiv enligt polisen

– När jag stannar polisbilen går han fram och slår hårt i rutan. Då inser jag att den här mannen är aggressiv, utåtagerande och labil, säger polisen när hon förhörs i rätten.

Enligt kvinnan säger mannen ”rör du mig, då jävlar ska jag visa dig”.

Mannen ska även ha sagt att han har sprängmedel, vilket kvinnan anser sig inte helt kunna utesluta. Hon håller i en skällande hund, höjer batongen och förvånas över att han inte backar.

– Samtidigt ser jag hur hela hans ansiktsuttryck förändras, hur han spänner käkarna. Det där har jag förstått betyder att han ska flyga på mig. Jag har sett andra med det uttrycket helt explodera. Om han ger sig på mig är risken stor att han slår ned mig, säger hon.

Hon berättar hur hon slår och slår, utan att det får effekt.

– Hunden har bitit honom, jag har slagit honom med batong, och det händer ingenting, säger hon, men inser till slut att slagen tar och beordrar då hunden att sluta.

Kvinnan är hundförare och har arbetat som polis i tio år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis åtalas för misshandel

Mer i ämnet