Lisa Wallert, ordförande i Ateljéföreningen G-studion Foto: SVT

Stort missnöje efter beslut om försäljning av Gustavsbergs porslinsfabrik

Publicerad

Värmdö kommunfullmäktige tog under onsdagen beslutet att sälja delar av den gamla porslinsfabriken i Gustavsberg. Detta är något som har väckt stort missnöje.

– Jag tycker att det är jättetråkigt. Det är ett beslut baserat på ideologiska låsningar och som går emot det stora folkliga missnöjet mot det här. Det är både politiker och kulturpersonligheter som tycker att det är väldigt, väldigt tråkigt, säger Lisa Wallert, ordförande i ateljéföreningen G-studion, som håller till i den gamla porslinsfabriken.

Lisa Wallert menar att beslutet om försäljningen är ett förhastat beslut och att den bygger på en inställning om att kommunen helt enkelt inte ska äga fabriken.

”Hetsig debatt”

Nu finns det en oro bland konstnärer att löftena kring försäljningen inte kommer hållas och att det i slutändan kan innebära att de måste lämna byggnaden.

– Det fanns ett löfte om att konstnärerna ska få vara kvar i 15 år utan förhöjd hyra, men under debatten i kommunfullmäktige, som var ganska hetsig och smutsig, tog man tillbaka det löftet och menade att man inte riktigt kunde lova det, säger Lisa Wallert och fortsätter:

– Jag vill inte baktala fastighetsföretaget som kommer att genomföra köpet, men jag är rädd för att de ska ha andra ambitioner än konstnärerna. Det här är ju ett väldigt attraktivt område och man kanske vill göra om det till bostäder till exempel.

Okänd köpare

Fabriken är ännu inte såld, men kommunen har hittat en köpare som man med allra största sannolikhet kommer att sälja till. Exakt vilket företag är okänt. Kommunen har inte velat gå ut med vilket det är och det har skapat ännu fler frågetecken.

– Det där är lite märkligt. De har inte velat säga det, mer än att kommunen kan gå i god för dem och säger att de är seriösa.

SVT har försökt nå kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör (M) för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer