Till stressrehab på Danderyds sjukhus kommer människor med utmattningssymptom. Här får de hjälp med att bygga upp tillvaron igen och i slutändan ta sig tillbaka till sina jobb.
Men idag är det ganska lugnt. Några nya patienter tas inte emot, för politikerna i landstinget har bestämt att stressmottagningen ska läggas ner till sommaren.
– Vi har funnits i tio år och vi har under alle de åren jobbat med att försöka förstå den här patientgruppen som inte är helt lättdiagnostiserad. Vi har jobbat och utvärderat behandling för dem, och det skulle vi gärna vilja fortsätta med, säger Sara Burlin Pellbäck, enhetschef på Stressrehab.
Nya mottagningar efter införande av vårdval
Skälet till att Stressrehab läggs ner är att Alliansen i Stockholms läns landsting förra året beslutade att införa ett vårdval där helt nya mottagningar skulle konkurrera om patienter med utmattningssyndrom.
Varje år har drygt 200 patienter kommit till Danderydssjukhus Stressrehab, patienter som har den svåraste typen av utmattningssyndrom. Senare har nio av tio kunnat återgå till arbete, skriver Svenska Dagbladet.
– Det här är en del av den så kallade framtidsplanen, att vi flyttar den vård som inte behöver akutsjukhusens resurser från akutsjukhusen. Det betyder förstrås inte att man inte ska ta med sig kompetensen och kunskapen, och där är det viktigt att man har en process för att överföra det man har lärt sig, säger Anna Nergårdh, chefläkare på Stockholms läns landsting.
– Jag tror att det finns en risk för en patientgrupp som har litet större besvär att de kommer hamna mellan stolarna. Så har det hänt vid tidigare vårdval, säger Sara Burlin Pellbäck.
”Valfrihet sätts framför människors hälsa”
Utmattningssyndrom idag är en de vanligaste anledningarna till att personer blir sjukskrivna. En av de som gått på Stressrehab skriver i ett mejl till ABC att kliniken istället för att läggas ner borde få mer resurser och att de borgerliga politikerna i landstinget sätter valfrihet framför människors hälsa.
Men hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (FP) menar att vården inte kommer att försämras på de nya mottagningarna och att den dessutom kommer att finnas på fler ställen än idag.
– I uppdraget som gäller alla de som ska erbjuda vård inom det här området så ska man kunna erbjuda den vård de behöver, och det ser naturligtvis olika ut från individ till individ. Men för mig är det oerhört viktigt att vården inte koncentreras till ett enda ställe i länet utan man måste kunna få den här vården oavsett om man bor i Vaxholm, Nacka eller inne i stan eller var man nu bor, säger Anna Starbrink.
”Tar tid att bygga upp”
Från sjukhusets sida ser man risker med nedläggningen eftersom forskning och utveckling kring en allt mer växande sjukdom kan försvinna.
– Jag tror att det blir ett tomrum efter oss och den typen av vård som är specialiserad och som finns vid ett universitetssjukhus där det finns möjlighet att bedriva forskning och innovation. Det tar tid att bygga upp den här vården och det tar tid att bygga upp team som ska ta hand om patienterna, så därför tycker jag det är synd att man lägger ner en verksamhet som har allt det här, säger Sara Burlin Pellbäck, enhetschef på Stressrehab.