Tekniker finns på plats vid de två krånglande hissarna vid Citybanans nya station Stockholm Odenplan. Foto: Ellen Nordin/SVT

Strul med Citybanans nya hissar vid Odenplan

Uppdaterad
Publicerad

Två av hissarna vid den nya stationen Stockholm Odenplan stannar ofta helt utan förklaring. En teori är att det är vibrationer från tågen som slår ut elen till hissarna.

Det har gått lite drygt en vecka sedan Citybanan invigdes och pendeltågen började trafikera den nya stationen Stockholm Odenplan. Långa rulltrappor leder ner till perrongerna för tunnelbana respektive pendeltåg men för den som behöver finns även flera hissar utspridda i stationsbyggnaden.

Två av hissarna orsakar dock huvudvärk för SL och irritation för resenärerna. Det var P4 Stockholm först med att rapportera. Det är hissarna som stannar på tre plan; tunnelbaneperrongen, mellanplanet och pendeltågsperrongen som ligger 35 meter under mark. Flera gånger varje dag stannar dessa två hissar helt oförklarligt.

– Ja, det är väldigt problematiskt och vi önskar att vi förstod vad det är som händer, säger Lovisa Åbom vid SL:s presstjänst.

Tekniker på plats

För att försöka lista ut felet finns tekniker på plats. Delar av hissarna har bytts ut och det pågår en konstant bevakning, enligt SL. Att det skulle vara vibrationer från tågen som ställer till det är man inte helt övertygad om.

Läs även: Seko: Städare inlåsta under natten i nya Citybanan

– Teorin om vibrationer som slår ut elen är en av många men vi har inget belägg för det, säger Lovisa Åbom. Allt har ju självklart testkörts innan Citybanan invigdes men det kan ändå inte jämföras med att ha full trafik med resenärer, säger Lovisa Åbom.

Drabbar rullstolsburna

Hon berättar att hissarna som krånglar är av samma modell som redan finns på andra ställen inom SL-trafiken så det är väl beprövade hissar som oftast fungerar som de ska.  Hon säger också att det inte finns någon risk att resenärer ska bli fast i hissarna i flera timmar eftersom det just nu finns personal som tagits in enbart för att försöka lösa problemet.

– Men tyvärr har vi just nu ingen prognos för när hissproblemet kan vara åtgärdat och det är otroligt jobbigt för de personer som verkligen behöver hissarna för att komma dit man vill. Särskilt svårt är det självklart för den som använder rullstol och det beklagar vi, säger Lovisa Åbom.

Läs även: Provåk Citybanan på 60 sekunder

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Citybanan

Mer i ämnet